Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

23 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας


Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας
Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για την δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:


Το Meteoalarm ενημερώνει...για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη

Μια ιστοσελίδα, σχεδιασμένη να ενημερώνει το κοινό για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη, παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου 2007 στις 12:00 ώρα Ελλάδος.
Περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες συνέπραξαν για τη δημιουργία του Meteoalarm - μια μοναδική πρωτοβουλία του Eumetnet, που είναι το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).


Τι προσφέρει το Meteoalarm

Ένα παγκόσμια κατανοητό σύστημα που χρησιμοποιεί σύμβολα και χάρτες με χρωματικό κώδικα, παρέχει τις πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις επόμενες 48 ώρες, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Οπουδήποτε στην Ευρώπη κι αν είστε, ξεκάθαρες και σαφείς πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το ταξίδι σας ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που επηρεάζεται από τον καιρό.

Για παράδειγμα: Που μια έντονη βροχόπτωση είναι πιθανό να προκαλέσει πλημμύρες; Ποιος είναι ο κίνδυνος χιονοστιβάδων; Μπορεί η ομίχλη να καθυστερήσει μια πτήση; Ενδέχεται ο ζεστός και ξηρός καιρός να αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών; Κάθε χώρα χρωματίζεται στο χάρτη βάσει κώδικα, που περιέχει τέσσερα επίπεδα κινδύνου: Από το κόκκινο που είναι ένδειξη εξαιρετικού κινδύνου από ακραίες καιρικές συνθήκες, μέχρι το πράσινο, που υποδηλώνει ότι δεν προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενδιάμεσες καταστάσεις υποδηλώνουν το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα.

Τα επίπεδα επικινδυνότητας αποτελούν μέρος ενός ενοποιημένου συστήματος με σαφή συσχέτιση μεταξύ των μετεωρολογικών χαρακτηριστικών, της πιθανής πρόκλησης καταστροφών και των προτεινόμενων ενεργειών για αποφυγή των ζημιών. Το κατώφλι κάθε επιπέδου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, γιατί, για παράδειγμα, έντονη χιονόπτωση στην περιοχή των Άλπεων προκαλεί μικρότερης έκτασης αποδιοργάνωση και καταστροφές από ό,τι στη Λισσαβόνα.

Το Meteoalarm είναι, επιπλέον, μια ηλεκτρονική πύλη για προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε εθνικό επίπεδο: Πατώντας το ξεχωριστό εικονίδιο – λογότυπο κάθε Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της για πληροφορίες σε τοπικό επίπεδο.

Απο που ερχεστε...