Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Βρεγμένοι Δρόμοι


Σήμερα θα σου μιλήσω για εκείνες τις χαραγμένες μέρες που δεν ξημέρωνε ποτέ. Σήμερα θέλω να κοιτάξουμε μαζί τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τα θολά τζάμια των μαγαζιών παριστάνοντας πως υπάρχουν, στεφανωμένα καθώς είναι από τους καπνούς για να καμουφλάρουν την μοναξιά τους, χάρτινες παράγκες που στο πρώτο φύσημα του αέρα σωριάζονται πάνω στ' αχνάρια που αφήνει το βήμα μου απαιτώντας να μοιραστούμε τον γκρεμό.

Όσα χέρια κι αν απλώθηκαν τα παραμέρισα κοιτώντας τα μάτια που τα κουβαλούσαν κι είδα πίσω από τις κόρες την επίπλαστη ανάγκη να κυλάει σαν χτεσινή υπόσχεση, κουρασμένη από το βάρος μιας άδειας ζωής και νικημένη από τυποποιημένες μουγκές ικεσίες.

Έφυγα

Κι ίσως θυμάσαι το χρώμα του παλτού μου να χάνεται στο βρεγμένο πλακόστρωτο κι αγέρωχο να ξεγελάει τους περαστικούς ότι ζεσταίνει από κάτω του ένα κορμί κι αν ήθελα να μιλήσω κάπως θα στο ψιθύριζα πως για μένα όλοι είναι περαστικοί, βγαλμένοι μέσα από τις ξεθωριασμένες εφημερίδες που μουλιάζουν στην βροχή, στέκονται επικριτικοί στην κάθε μου αδυναμία περιμένοντας τ’ οριστικό παραπάτημα.

Κι όταν τα χείλη σου άνοιξαν πονεμένα στην ύστατη κατηγόρια- μια φευγαλέα εκδήλωση απώθησης- λέγοντας σιγανά ότι είμαι αυτοκαταστροφικός, δεν υπερασπίστηκα τίποτα, για μια χαμένη γη δεν σήκωσα το ξίφος. Άκου λοιπόν και πάντα να θυμάσαι πως μόνο στις στάχτες ξαναγεννιέμαι κι εκεί ξαναγυρνώ για κάθε καινούργια πνοή μέχρι το στήθος μου να εκραγεί από ζωή μέχρι να γαληνέψει ο πυρετός του ανικανοποίητου, φίλος κι εχθρός με καίει σαν φλεγόμενη βάτο, τιμωρώντας με να μην χορταίνω, να μην αγαπώ, να μην ριζώνω στο εδώ.

Κι όταν ζητούσες σπονδές σίγουρες για ένα κοινό - ιδανικό για σένα - μέλλον σου είπα με όλη την στιγμιαία αλήθεια μου ότι είμαι αετός κρυμμένος σε ανθρώπινο σώμα γεννημένος να τα βλέπει όλα από ψηλά, να αγκαλιάζει κι όχι να τον αγκαλιάζουν γιατί έτσι είναι ο άντρας, βασιλιάς του κόσμου, ταξιδιάρης, κλέφτης στον πόθο και πλούσιος στην ψυχή, κι όταν κουραστώ σου είπα θα κατέβω αρκεί να ‘χει πέσει ο πυρετός και το μέτωπο να ‘ναι στεγνό.

Βαδίζω σε πόλεις υγρές και ξεχαρβαλωμένα σοκάκια με τον αέρα να με χαστουκίζει στα μάγουλα μαγεμένος από κορμιά-σειρήνες, κυνηγημένος απ’ τα φαντάσματα κάθε ριψοκίνδυνης επιλογής σαν άγιος σ’ εχθρικό κόσμο, ταγμένος μόνο ν’ ανεβαίνει, ντυμένος με στάχτες ήθελα να πλανιέμαι τραβώντας την υγρασία και τα αλλόκοτα γυναικεία κορμιά στην ακατανόητη προσωπική μου χίμαιρα

Έφυγα

Αλλά να θυμάσαι πως δεν ήρθα πραγματικά ποτέ.

(Μ)


Κάποιες φορές απλά προσπερνάς. Προσπερνάς καταστάσεις, ανθρώπους, γεγονότα, αντικείμενα, χωρίς να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει. Στα παπάρια σου κιόλας βέβαια στο κάτω κάτω, μια χαρά κι ωραίος είσαι και δε σε νοιάζει και δε χάνεις και τίποτα. Το πολύ πολύ να ρίξεις και μια κλεφτή ματιά από περιέργεια, έτσι για να δεις μπας και γίνεται κάτι το σοβαρό. Γιατί όμως; Γιατί να γυρίσεις το βλέμμα και να κοιτάξεις; Κι αν κοιτάξεις, πόσο πρέπει να αφήσεις το βλέμμα σου εκεί για να μη σε πάρουν για κανα περίεργο η απλά να μη χάσεις το χρόνο σου; Επικίνδυνα πράγματα, πούστικα κι εκτός ελέγχου ρε παιδί μου…

Είναι όμως μεγάλη πουτάνα η στιγμή. Η στιγμή που ανάμεσα σε σένα και αυτό που βλέπεις θα δημιουργηθεί κάτι σα ροή. Τώρα τι σκατά είναι αυτό δε θα ‘θελα να ξέρω, άλλοι λέμε χημεία, άλλοι βαρύτητα, άλλοι έλξη κι ότι μαλακία μας περάσει απ’ το μυαλό. Μάλλον η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα, απλά κοιτάμε η ακούμε η νιώθουμε. Επειδή μπορούμε.

Κολλάμε όμως. Βλέπεις ας πούμε έξω στο δρόμο ένα σκυλί. Κυκλοφορεί ο μούργος, κάνει τις βόλτες του, έρχεται και σου γλύφει το χέρι και τον χαϊδεύεις και γουστάρεις και γουστάρει κι αυτός. Του πετάς και κάνα δυο απομεινάρια από το πιτόγυρο που τρως κι αυτό ήταν, σ’ αγάπησε. Και μετά σου σκάει η εξής σκέψη: Να τον τσιμπήσω να τον πάω σπίτι! Να ’χει κι αυτός να τρώει, να ’χω κι εγώ σκύλο, να κάνουμε μια ομορφιά γενικότερα. Του βγάζεις κι ένα όνομα και τον φωνάζεις Οδυσσέα ας πούμε, η κάτι άλλο ψωνίστικο όπως Ρόκυ η Ρασκόλνικοφ. Και πάει λέγοντας.

Το κακό ξεκινάει από τη στιγμή που ο μαλάκας δεν αράζει στη φάση του και έρχεται μαζί σου. Γιατί ρε μούργο; Καλά δεν πέρναγες; Τις βόλτες σου δεν τις έκανες; Δε σε ταΐζανε από δω κι από κει; Δεν είχες παρεΐτσα σκύλους και σκυλίτσες γύρω γύρω να μην είσαι “σκυλί μονάχο”, να είσαι και αλάνι και κοινωνικός; Όλα τα είχες. Μυαλό δεν είχες όμως.

Από δω και πέρα μούργο μου δε θα είσαι πια αυτό που ήσουνα. Αγάπησες εύκολα, θα γίνεις ρόμπα εύκολα. Και στο εξοχικό θα σε παίρνουνε, και βόλτα στο πάρκο για επίδειξη θα πας, και ποδαράκι θα σηκώνεις να χαιρετήσεις, και παντόφλες παίζει να φέρεις και εφημερίδα, και να πηδήξεις βέβαια ούτε κουβέντα! Μόνο κάτω από ειδικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και μετά από ενδελεχή έρευνα.

Και στο τέλος κάποιος μπορεί να σε βαρεθεί και να σε στείλουνε πακέτο. Σε κανένα άλλο σπίτι η στους δρόμους να τριγυρνάς ξανά. Έλα όμως που δε θα είναι το ίδιο. Γιατί εσύ αγάπησες κι οι άλλοι πέρναγαν την ώρα τους και στο δρόμο θα το θυμάσαι αυτό. Γιατί εσύ ήθελες να πας μαζί, να δεις τι παίζει, να τους διαβάσεις τους τύπους που σε τσιμπήσανε και σε μπάσανε σπίτι τους, να δεις μέσα στην ψυχή τους με τα μεγάλα καφέ μάτια σου. Και τους είχες μάθει όπως μαθαίνεις ένα βιβλίο, σελίδα σελίδα, λέξη λέξη. Γι’ αυτούς όμως ήσουν απλά μια μικρή παρένθεση. Σε είδανε, άντε είπανε να διαβάσουνε τι είχες μέσα, είπαν ωραία, καλή φάση, αλλά κι αν δε σε διαβάζανε το ίδιο θα τους έκανε. Γιατί η παρένθεση είναι εκεί αλλά και να μην την διαβάσεις, τρέχει και τίποτα; Συνήθως μαλακίες γράφουνε, μπορείς να τις προσπεράσεις.

Έτσι έγινε λοιπόν. Σε διαβάσανε μεν, τους άρεσες, αλλά σε προσπεράσανε και σε ξεχάσανε. Δε γαμιέται λένε, μια παρένθεση είναι. Να πάμε να δούμε τι γράφει παρακάτω...

Δημήτρης Βαρδουλάκης

Η συσκευή που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμο


Ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, εφηύραν μια συσκευή η οποία χρησιμοποιώντας μόνο το φως του ήλιου μετατρέπει ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην Καθημερινή.

Τέτοιες συσκευές, εφόσον εφαρμοστούν σε ευρύτερη κλίμακα, προσφέρουν ένα νέο τρόπο για να αφαιρέσουν διοξείδιο από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέψουν σε καύσιμα ή άλλες χημικές ουσίες, γεγονός που θα μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», οι οποίες επιβαρύνουν την άνοδο της θερμοκρασίας και την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μας.

Υπάρχουν και άλλες ερευνητικές ομάδες μέχρι τώρα που έχουν αναπτύξει μεθόδους για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οργανικές χημικές ουσίες όπως το μεθάνιο, χρησιμοποιώντας ως καταλύτες νανοσωματίδια από διοξείδιο του τιτανίου, όμως απαιτούν υπεριώδες φως για να τροφοδοτηθούν οι αναγκαίες χημικές αντιδράσεις.

Η νέα ανακάλυψη, που έγινε από τον Κρεγκ Γκράιμς, ανέπτυξε για πρώτη φορά μια μέθοδο που λειτουργεί χωρίς υπεριώδες φως, αλλά απλώς με το κοινό ορατό φως του ήλιου. Η νέα τεχνολογία έγινε εφικτή, επειδή οι ερευνητές μπόρεσαν να βελτιώσουν τις καταλυτικές ιδιότητες του διοξειδίου του τιτανίου διαμορφώνοντάς το σε μορφή νανοσωλήνων, η κάθε μια πλάτους 135 νανομέτρων και μήκους 40 μικρών, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τη συνολική επιφάνεια.

Επικαλύπτοντας την επιφάνεια επίσης με καταλυτικό χαλκό και σωματίδια πλατίνας, βελτίωσαν περαιτέρω το αποτέλεσμα. Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια επιφάνεια νανοσωλήνων με εμβαδόν δύο τετραγωνικών εκατοστών μέσα σε ένα μεταλλικό θάλαμο με ένα παράθυρο από χαλαζία. Στη συνέχεια διοχέτευσαν μέσα στο θάλαμο διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς και το τοποθέτησαν στον ήλιο για τρεις ώρες.

Η ενέργεια των ηλιακών ακτίνων μετέτρεψε το διοξείδιο και τους υδρατμούς σε μεθάνιο και άλλα οργανικά στοιχεία, όπως αιθάνιο και προπάνιο, με ρυθμό 160 μικρολίτρων ανά ώρα ανά γραμμάριο νανοσωλήνων. Το αποτέλεσμα αυτό είναι 20 φορές υψηλότερο από ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά θεωρείται ακόμα αρκετά χαμηλό για να μπορέσει να έχει άμεση πρακτική εφαρμογή. Αν η χημική αντίδραση διακοπεί νωρίς, η συσκευή παράγει ένα μείγμα μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου, γνωστό ως «αέριο σύνθεσης» (syngas), το οποίο στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε πετρέλαιο ντίζελ.

Έρχονται νέα σκληρά μέτρα


Υπό τις πιέσεις των Βρυξελλών και ενόψει των δύο ecofin στις 10 και 24 Μαρτίου, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται προς την αναζήτηση νέων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα για την επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας αναμένεται να γίνει πριν από το Πάσχα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο αναζητά περισσότερους πόρους κυρίως από έκτακτα μέτρα τα οποία είναι βέβαιο ότι μπορούν τα εισπραχθούν μέσα στο 2009. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η εισήγηση για έκτακτη εισφορά σε υψηλά εισοδήματα (η εισήγηση βάζει όριο τα 50.000 ευρώ) είτε σταθερή στα 1.000 ευρώ είτε ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος. Η συγκεκριμένη πρόταση συνεχίζει να υπάρχει ως εισήγηση στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας.

Ένα δεύτερο σενάριο έχει σημείο αναφοράς το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων η οποία αναμένεται να συμβάλει στα δημόσια έσοδα με 2,5 δισ. ευρώ περίπου. Παράλληλα όμως με μέτρα τα οποία θα πρέπει πάση θυσία να φέρουν χρήματα στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αποτέλεσμα και οι προσπάθειες μείωσης των δαπανών που περιλαμβάνονται στα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής του ΠΣΑ.

Τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι μεταξύ άλλων:

- Επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ

- Επιβολή εισφοράς για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων

- Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

- Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

- Επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών

- Θέσπιση ρύθμισης για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος χωρίς την επιβολή προστίμων

- Παράταση των ρυθμίσεων για την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου ανακοινώνει την Τρίτη (3/3), την ΑΔΕΔΥ ότι η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο θα είναι ιδιαίτερα σφικτή. Το μεσημέρι συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Κυριακής, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να κλείσουν τα ραντεβού του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες έλαβε προσωπικά το μήνυμα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλει η Αθήνα είναι ανεπαρκέστατο - και φυσικά δεν αποτελεί εγγύηση για να λάβει η Ελλάδα βοήθεια στην περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού.

Κατά τις επαφές που είχε ο κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αυτό που προέκυψε είναι πως οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αμφισβητούν το πραγματικό ύψος των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας και ιδίως του ρυθμού ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,1%, ενώ οι Βρυξέλλες τον υπολογίζουν σε 0,2%, κάτι που προσδιορίζει έμμεσα και τις δυνατότητες μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% έως το 2010. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα περάσει από το μικροσκόπιο των Βρυξελλών στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας (10 Μαρτίου) και τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα που θα ζητηθούν θα «κλειδώσουν» στις 4-5 Απριλίου.

Το καλό σεξ περνάει από το... γυμναστήριο


Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απολαμβάνει κανείς μια καλή ερωτική ζωή, είναι να αποκτήσει και να διατηρήσει καλή φυσική κατάσταση. Αυτό προκύπτει από πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να διεγείρει τη λίμπιντο, να βελτιώσει την ερωτική ευχαρίστηση και να προστατεύσει από την ανάπτυξη σεξουαλικών προβλημάτων - μεταξύ αυτών και η στυτική δυσλειτουργία.

Μία από τις πρώτες μελέτες δημοσιεύθηκε το 1999 στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) και έδειξε ότι οι άνθρωποι με κακή φυσική κατάσταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους υπονομεύουν τις σχέσεις και εν γένει την ευεξία.

Σε μία άλλη μελέτη, γιατροί από το Ερευνητικό Ίδρυμα της Νέας Αγγλίας ανακάλυψαν ότι η έντονη, συστηματική άσκηση μπορεί να ελαττώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια περισσότερους από 600 μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι όταν άρχισε η μελέτη δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στύσεως. Στο τέλος της οκταετίας, όσοι γυμνάζονταν συστηματικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει στυτική δυσλειτουργία. Και η πιο αποτελεσματική άσκηση ήταν η έντονη - το ισοδύναμο της βάδισης 3 χιλιομέτρων την ημέρα ή της καύσης 200 έξτρα θερμίδων την ημέρα με την βοήθεια της άσκηση.

Καλή και η ήπια
Αντίθετα, μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, έδειξε πως και η ήπια άσκηση παρέχει σημαντικά οφέλη.

Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 78 υγιείς αλλά «καθιστικοί» άνδρες, μέσης ηλικίας 48 ετών, οι μισοί εκ των οποίων άρχισαν να γυμνάζονται εκτός γυμναστηρίων (έκαναν κυρίως τζόκινγκ και ποδηλασία) τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί μία ώρα κάθε φορά. Έπειτα από εννέα μήνες, οι άνδρες αυτοί ανέφεραν σημαντική βελτίωση της ερωτικής διέγερσης και λειτουργίας, πιο συχνές ερωτικές επαφές και οργασμούς, και βελτιωμένη ικανοποίηση.

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκάλυψε ότι οι άνδρες που γυμνάζονται έντονα επί 20-30 λεπτά την ημέρα, έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στύσεως σε σχέση με όσους διάγουν καθιστική ζωή. Η ίδια μελέτη έδειξε πως όσο αυξάνεται το βάρος ενός άνδρα ο οποίος δεν γυμνάζεται, τόσο πιο επιρρεπής γίνεται στην στυτική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η ερωτική ζωή των ανδρών που μπορεί να ωφεληθεί από την συστηματική άσκηση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, μελέτησαν 35 γυναίκες ηλικίας 18 έως 34 ετών. Οι γυναίκες αυτές είδαν, σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις, δύο ταινίες μικρής διάρκειας: η πρώτη ήταν ένα ντοκιμαντέρ για ένα ταξίδι και η δεύτερη ταινία ερωτικού περιεχομένου.

Την πρώτη φορά, οι γυναίκες έκαναν έντονη ποδηλασία επί 20 λεπτά πριν δουν τις ταινίες και την δεύτερη όχι. Οι ερευνητές υπολόγισαν την σεξουαλική ανταπόκρισή τους στην ταινία με το ερωτικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας μία συσκευή η οποία μετρά τη ροή αίματος στον ιστό των γεννητικών οργάνων, και ανακάλυψαν ότι η σεξουαλική ανταπόκριση των γυναικών ήταν 169% υψηλότερη όταν είδαν την ταινία μετά από την ποδηλασία.

Ενίσχυση κυκλοφορίας
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση αυξάνει την σεξουαλική ικανότητα επειδή ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για ομαλή σεξουαλική λειτουργία.

Πάντως δεν είναι μόνον η καθιστική ζωή που εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, το αδυνάτισμα, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του αλκοόλ δεν παρέχουν στην σεξουαλική λειτουργία τόσο ισχυρά οφέλη όσο η συστηματική άσκηση.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον συνολικό όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, την ικανότητα των αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο, την αιμάτωση των διαφόρων οργάνων (συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών) και τα επίπεδα της τεστοστερόνης _ όλα αυτά έχουν την δύναμη να αυξήσουν την σεξουαλική λειτουργία.

Τουλάχιστον μία μελέτη, εξάλλου, έχει δείξει πως ο καλύτερος μυϊκός τόνος που επιτυγχάνεται με την άσκηση, μπορεί να οξύνει την σεξουαλική ευχαρίστηση. Χώρια που όταν κανείς γυμνάζεται αισθάνεται πιο καλά για τον εαυτό του και το σώμα του, γεγονός που επίσης μπορεί να «ξυπνήσει» τον ερωτισμό του.

Μην το παρακάνετε
Αν, όμως, η άσκηση ωφελεί τόσο πολύ την ερωτική ζωή, τα οφέλη δεν θα είναι μεγαλύτερα με την πολύ έντονη και παρατεταμένη άσκηση; Η απάντηση είναι όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η υπερβολική άσκηση έχει στην πραγματικότητα αντίθετη δράση, καθώς ελαττώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης - μιας ορμόνης η οποία και στα δύο φύλα είναι απαραίτητη για καλή ερωτική επιθυμία.
Επιπλέον, η υπερπροπόνηση μπορεί να υπονομεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός το οποίο επίσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ερωτικές επιδόσεις.
Πηγή: Web Only

Εγκεφαλική υπόθεση ο έρωτας και η διάρκειά του


Το μυστικό για το αν θα μείνετε για πάντα τρελά ερωτευμένοι με το ταίρι σας βρίσκεται κρυμμένο βαθιά στον εγκέφαλο αναφέρουν επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν, στη Νέα Υόρκη.

Μελετώντας 17 άνδρες και γυναίκες που δήλωναν ερωτευμένοι με τις/τους συντρόφους τους έπειτα από δύο δεκαετίες γάμου και 17 εθελοντές που είχαν ερωτευθεί πριν από έναν χρόνο, διαπίστωσαν ότι σε όλους ενεργοποιούταν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου όταν έβλεπαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου και καταγράφει κατά πόσον ικανοποιούνται ποικίλες, θεμελιώδους σημασίας ανάγκες μας.

«Στα ερωτευμένα ζευγάρια που βρίσκονται επί χρόνια μαζί, δεν υπάρχει η αγωνία και το πάθος της νέας αγάπης, αλλά ηρεμία και δέσιμο του ενός με τον άλλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έλεν Φίσερ. «Οι σύζυγοι θεωρούν το ταίρι τους ως το επίκεντρο στη ζωή τους και εξακολουθούν να θέλουν τη δέσμευση και να διατηρήσουν ζωντανή την ερωτική τους ζωή μαζί του».

Πηγή: Τα Νέα Ένθετο Υγεία

Θα κάνουμε σεξ με... μικροτσίπ


Μια επαναστατική μέθοδο επεξεργάζονται ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τα άτομα που δυσκολεύονται να απολαύσουν το σεξ. Πρόκειται για μικροσκοπικά ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα, που θα εμφυτεύονται στον εγκέφαλο και θα διεγείρουν τα κέντρα ηδονής.

Το «τσιπ του σεξ», όπως έχει ονομαστεί, θα διεγείρει μια περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού που βρίσκεται πίσω από τα μάτια και συνδέεται με το αίσθημα της απόλαυσης με το σεξ και το φαγητό.

Η εργασία για τη δημιουργία και λειτουργία του μικροτσίπ έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Reviews Neuroscience» από τον Μόρτεν Κρίνγκελμπαχ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης.

Το τσιπ λειτουργεί σαν βηματοδότης εγκεφάλου προκαλώντας μικρά ηλεκτρικά σοκ στη συγκεκριμένη περιοχή, ακριβώς όπως το διεγέρτη εγκεφάλου ή πνευμονογαστρικού νεύρου που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που πάσχουν από Νόσο του Πάρκινσον ή κατάθλιψη βαριάς μορφής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροχειρουργικής της Οξφόρδης Τίπου Αζίζ, θα περάσει περίπου μια δεκαετία προτού τοποθετηθεί με ασφάλεια ένα εμφύτευμα για την καταπολέμηση της ανηδονίας, καθώς προς το παρόν η αναγκαία χειρουργική επέμβαση δεν έχει την απαιτούμενη ακρίβεια και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

«Όταν η τεχνολογία θα τελειοποιηθεί, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου σε πολλές νέες περιοχές», εξηγεί ο Αζίζ. «Η επέμβαση στον εγκέφαλο θα γίνει πιο επιδέξια, με περισσότερο έλεγχο, ώστε να μπορεί κανείς να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί το τσιπ, όταν χρειάζεται».

Ο ίδιος σχολίασε πως «σε δέκα χρόνια από τώρα, η γκάμα των θεραπειών που θα είναι διαθέσιμες, θα είναι εκπληκτική - δεν ξέρουμε ούτε καν τις μισές από αυτές τις δυνατότητες σήμερα".

Σχετικά με το τσιπ του σεξ, ο Αζίζ είπε πως «ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα τέτοιο τσιπ θα κάνει τη δουλειά του. Πριν λίγα χρόνια, ένας επιστήμονας εμφύτευσε μια παρόμοια συσκευή στον εγκέφαλο μιας γυναίκας που είχε χαμηλές σεξουαλικές ορμές και την μετέτρεψε σε μια ιδιαίτερα σεξουαλική γυναίκα. Όμως σε εκείνη δεν άρεσε τελικά η ξαφνική της αλλαγή και ζήτησε το εμφύτευμα να αφαιρεθεί από τον εγκέφαλό της».
Πηγή: Τα Νέα

Μερικές συμβουλές για μεγαλύτερη επιτυχία στο φλερτ


Είστε γυναίκα γύρω στα 40, ελεύθερη και ψάχνετε για νέο σύντροφο ώστε να ζήσετε μια ακόμα δυνατή εμπειρία; Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο με συμβουλές φλερτ που δημοσιεύονται στα Νέα για να σας βρει η άνοιξη με νέο αμόρε!

Είτε πλησιάζουν είτε παρήλθαν, τα 40 αποτελούν ηλικία-σταθμό για τις γυναίκες που παραμένουν σινγκλ. Παρά τις εμπειρίες, το παιχνίδι των σχέσεων δεν γίνεται ευκολότερο, ίσως μάλιστα το αντίθετο. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες προτάσεις, ορισμένα πρέπει και δεν πρέπει που μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά.

Καταρχάς πρέπει να έχουμε υπόψη τον βασικό κανόνα των σχέσεων - ο άνδρας που θα ερωτευτούμε δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τον άνδρα που θα θέλαμε να ερωτευτούμε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα πρέπει για αυτόν που θα μας συνοδεύσει στο επόμενο ραντεβού:

• Να μην έχει πρώην σύζυγο ή παιδιά. Δημιουργούνται πάντα προβλήματα.

• Να μη φορά φλις (στην ορολογία των σχέσεων παραπέμπει στο είδος του άνδρα, ο οποίος στην επέτειο θα προτιμήσει να κλείσει τραπέζι σε μπιραρία)

• Να μη φορά πουκάμισα με κοντό μανίκι (βλέπε φλις)

• Να μη φορά κοσμήματα εκτός από ρολόι. Δερμάτινα λουριά στον λαιμό παραπέμπουν σε άνδρα νάρκισσο που ακόμη φαντάζεται τον εαυτό του στους Rolling Stones.

• Να έχει καλή δουλειά, αλλά χωρίς το λάπτοπ στις διακοπές

Με μια δεύτερη ανάγνωση, η παραπάνω λίστα ίσως ταιριάζει περισσότερο σε μικρότερες και όχι σε 40χρονες γυναίκες που αναζητούν έναν καλό σύντροφο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ρίξουμε μερικά τείχη και να γίνουμε περισσότερο επιεικείς.

Αρκούν πέντε βασικοί κανόνες:

1. Πρέπει να είναι καλός. Αν είναι σκληρός με τα ζώα ή τον δούμε να φέρεται κακότροπα σε κάποιον, τότε αντίο.

2. Να αγαπά τις γυναίκες. Να τις φροντίζει και να το δείχνει.

3. Να θαυμάζει τη σύντροφό του.

4. Να σας κάνει να γελάτε.

5. Να νιώθετε έλξη για εκείνον.

Τώρα που αφήσαμε κατά μέρος τις προκαταλήψεις και τα ασφυκτικά «πρέπει», ας προσπαθήσουμε να δούμε μπροστά.

Πώς θα μπούμε στο παιχνίδι του φλερτ.

Θα πρέπει καταρχήν να είμαστε έτοιμες για να συμβεί αυτό, έτσι τουλάχιστον λένε οι ειδικοί. Οι γυναίκες που μένουν καιρό μόνες, συνήθως έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και τους αρέσει να νιώθουν ότι κάτι ευχάριστα ανατρεπτικό μπορεί να τους περιμένει στην επόμενη στροφή. Αν τελικά η επόμενη στροφή αποδειχτεί κενή, ένα πράγμα πρέπει να σκεφτούμε: συν Αθηνά και χείρα κίνει!

Ξεχωρίστε στο πλήθος

Υποσχόμαστε λοιπόν στον εαυτό μας ότι θα προσπαθήσουμε περισσότερο. Αν σχεδιάζουμε δηλαδή να πάμε στο πάρτι φορώντας τζιν και έχουμε αποφασίσει να μείνουμε μόνο μια ώρα... ας μην μπαίνουμε στον κόπο. Αξίζει να αλλάξουμε τη διαδικασία. Να φορέσουμε γόβες και όχι τα αγαπημένα μας φλατ, ένα κομψό σέξι φόρεμα, να αλλάξουμε το χτένισμά μας.

Μέρος του παιχνιδιού είναι να πιστεύουμε ότι σίγουρα αξίζουμε την προσοχή. Πρέπει επίσης να πάμε στο πάρτι χωρίς τις φίλες μας- αν έχουν καλέσει μόνο εμάς. Αν είναι μαζί μας, ασφαλώς και δεν θα τις εγκαταλείψουμε αναζητώντας τον επόμενο, κι έπειτα αν ακόμη μας τραβήξει κάποιος την προσοχή, μπορεί να διστάσουμε να τον πλησιάσουμε.

Και φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο: να τον πλησιάσουμε. Ας ξεχάσουμε ότι εκείνος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Μειώνουμε την απόσταση λοιπόν και στη συνέχεια, αφού συστηθούμε:

• Δείχνουμε έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτό που λέει.

• Τον κοιτάζουμε στα μάτια και προσπαθούμε να διακρίνουμε αν ανταποκρίνεται.

• Παίζουμε, δείχνουμε διάθεση για παιχνίδι αποφεύγοντας τα επικίνδυνα θέματα - μαλλιά, ύψος, μαμάδες (δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για τις εμμονές του- δεν μπορεί, θα έχει)

• Δεν αγγίζουμε. Ίσως ελαφρά στον αγκώνα, αλλά κι αυτό είναι παρακινδυνευμένο.

• Κάποια στιγμή εξαφανιζόμαστε. Όχι για περισσότερο από 10 λεπτά. Στόχος μας να του αφήσουμε χώρο και χρόνο να διαπιστώσει την απουσία μας.

• Είμαστε ανοιχτές. Η ειλικρίνεια αφοπλίζει. Σημαντικό, για το τέλος, να τον κάνουμε να νιώσει υπεύθυνος για εμάς. Δεν χάθηκε ο κόσμος να ζητήσουμε ευγενικά να μας φέρει ένα ακόμη ποτό, όταν ετοιμάζεται για το επόμενο ο ίδιος. Όσο ανεξάρτητες και να είμαστε, μερικές παραχωρήσεις επιβάλλονται. Ε, ύστερα από αυτά, ας κάνει κάτι κι αυτός.

Οι γυναίκες βγάζουν κόκκινη κάρτα στους βιαστικούς άντρες


Όσοι άνδρες προτιμάτε το «γρήγορο» φλερτ, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πείτε στη συνοδό σας εάν θέλει να την κεράσετε ένα ποτό στο σπίτι σας μάλλον θα το ξανασκεφτείτε καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες που δε βιάζονται να κάνουν σεξ…

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Theoretical Biology και διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), του πανεπιστημίου του Γουόργουικ και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Η μελέτη παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο άνδρας και η γυναίκα στο παιχνίδι του φλερτ και ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Το παιχνίδι σταματά όταν η γυναίκα θεωρήσει τον άντρα σύντροφό της ή όταν ο ένας από τους δυο αποσυρθεί.

Η παρατήρηση στηρίχθηκε στην βασική παραδοχή πως η γυναίκα ψάχνει τον άνδρα ο οποίος θα είναι ικανός πατέρας για τα παιδιά που θα αποκτήσει μαζί του. Για αυτό και βασικός στόχος της είναι να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον άντρα που κάθεται απέναντί της και την φλερτάρει.

Στα μάτια της καλός άντρας είναι αυτός που δεν θα βιαστεί να κάνει σεξ μαζί της αντιθέτως πριν ολοκληρωθεί η σχέση τους θα υπάρξουν πολλά ραντεβού ώστε να τον γνωρίσει καλύτερα.

Ο καθηγητής Σέιμουρ τόνισε πως "το φλερτ σε ένα σημαντικό αριθμό ζώων κρατά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στους ανθρώπους μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από δείπνα, θεατρικές παραστάσεις, ταξίδια και άλλες εξόδους, που μπορούν να συνεχίζονται για μήνες ή και για χρόνια. Ο άνδρας συνήθως πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος αυτού του παιγνιδιού, όμως τελικά και για τα δύο φύλα υπάρχει ένα σημαντικό κόστος, με την έννοια του χρόνου που θα μπορούσε να έχει δαπανηθεί σε άλλες πιο παραγωγικές δραστηριότητες"

"Η επιμήκυνση του φλερτ είναι ένας τρόπος για το θηλυκό να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για το αρσενικό και να μειώσει τις πιθανότητες μιας λανθασμένης επιλογής. Από την άλλη, ο άνδρας, προθυμοποιούμενος για ένα τόσο μακρόχρονο φλερτ, μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι πιθανώς ο κατάλληλος. Άρα, το μακρύ φλερτ δεν είναι παρά το τίμημα για να αυξηθεί η πιθανότητα ενός αρμονικού ταιριάσματος. Ίσως αυτό εξηγεί την κοινή πεποίθηση και συμβουλή στις γυναίκες να μην κοιμούνται με έναν άνδρα από το πρώτο ραντεβού" κατέληξε.

Swinging: sex με ανταλλαγή συντρόφων


Τι είναι ακριβώς το swinging; Πρόκειται για ερωτικές συναντήσεις μεταξύ δύο ζευγαριών, όπου οι σύντροφοι συναινούν στην ανταλλαγή συντρόφων… Στην Αθήνα, υπάρχει ένα και μοναδικό τέτοιο club, οι θαμώνες του οποίου συνεχώς αυξάνονται.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου του Σαββάτου (22/11), η τάση ήρθε από την Αμερική και βρήκε φανατικούς οπαδούς στην Αθήνα, αφού αρκετά ζευγάρια αντί να στραφούν σε τρίτα πρόσωπα, προτιμούν να ανταλλάσσουν συντρόφους και ο ένας να είναι παρών τη στιγμή της συνουσίας του άλλου…

Εδώ και δυόμισι χρόνια, έχει ανοίξει στο κέντρο της πόλης το μοναδικό swinger club. Το Nirvana swinger club υποδέχεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο ζευγάρια με κοινές πεποιθήσεις γύρω από το θέμα του σεξ και των συζυγικών σχέσεων. Οι ιδιοκτήτες του, swingers και οι ίδιοι, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα χώρο που να τους εκφράζει. «Μας άρεσε η ιδέα. Θέλαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό. Επιλέξαμε το κέντρο γιατί βολεύει όλες τις περιοχές. Από την άλλη, η Αθήνα προσφέρει ανωνυμία και διακριτικότητα» λένε στον «ΕΤ».

Ο κόσμος που διασκεδάζει στο κλαμπ προέρχεται από όλες τις κοινωνικές βαθμίδες. Λέγοντας swinger club μην πάει ο νους σας σε σκοτεινά δωματιάκια και prive καταστάσεις. «Στο μαγαζί μας δεν υπάρχουν κρυφοί και σκοτεινοί χώροι. Εδώ τα ζευγάρια έρχονται απλά για να γνωριστούν, να πιουν ένα ποτό, να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν είναι τόσο απελευθερωμένος όσο στο εξωτερικό».

Η είσοδος στο Nirvana club δεν προϋποθέτει από το ζευγάρι να γίνει μέλος κάποιας λέσχης ή κλειστής κοινότητας. Το μπαρ, άλλωστε, δεν λειτουργεί με μυστικοπάθεια. Βασικός, όμως, κανόνας για να επιτραπεί σε κάποιον η είσοδος είναι να συνοδεύεται από τη σύντροφό του. Άνδρες μόνοι τους δεν μπορούν να περάσουν, ενώ το ίδιο δεν ισχύει για τις γυναίκες που ψάχνουν.

Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες του club, στην αρχή της λειτουργίας του οι θαμώνες ήταν ελάχιστοι, αλλά σήμερα ο αριθμός των ζευγαριών αυξάνεται συνεχώς. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και οι τουρίστες swingers που επισκέπτονται το εν λόγω μαγαζί, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες των διακοπών. «Έχουμε φιλοξενήσει κόσμο από την Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία. Επικοινωνούν μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας στο Ίντερνετ που αριθμεί χιλιάδες μέλη. Ενώ το καλοκαίρι όλα τα μαγαζιά κλείνουν, εμείς έχουμε πολλούς θαμώνες» λένε.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι καταστάσεις ενισχύουν την ερωτική επιθυμία και τονώνουν τη σεξουαλική σχέση του ζευγαριού. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι όποιο ζευγάρι αποφασίσει να δοκιμάσει το swinging «θα πρέπει να έχει ή πολύ γερές βάσεις ή καθόλου βάσεις. Το πρόβλημα της σεξουαλικής ζήλιας θα πρέπει να έχει ξεπεραστεί, διαφορετικά αντί να λυθούν, θα δημιουργηθούν προβλήματα».

Παράλληλα, στην Ελλάδα αρχίζουν να οργανώνονται και κρουαζιέρες με μικρά σκάφη για swingers έναντι αρκετά υψηλής αμοιβής, ενώ ετοιμάζεται να λειτουργήσει και ξενοδοχείο για ζευγάρια που έχουν κοινές αντιλήψεις περί σεξ.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι swingers έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μέσω Ίντερνετ διακριτικά σηματάκια που έχουν κυκλοφορήσει σε μορφή καρφίτσας, τα οποία τους επιτρέπουν να ξεχωρίζουν σε χώρους που δεν είναι αποκλειστικά δικού τους ενδιαφέροντος.

Πιο οργανωμένοι στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό υπάρχουν απομονωμένα μέρη και βίλες με δωμάτια ειδικά προσαρμοσμένα για όλα τα γούστα και με μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Τα ζευγάρια πληρώνουν αδρά από 100 έως 300 ευρώ το άτομο για να εισέλθουν στο χώρο όπου μπορούν να διασκεδάσουν χωρίς όρια.

Το γνωστότερο κλαμπ σε όλη την Ευρώπη είναι το ολλανδικό «fun4two». Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης διοργανώνονται swingers festivals με πολλά happenings και shows, ενώ υπάρχουν και γραφεία γνωριμιών για όσους προτιμούν μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Μεγάλη είναι η «κίνηση» και στο Ίντερνετ.

Σεξ, αλήθειες και ψέματα


Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις οποίες αναπτύσσονται πολλές συζητήσεις υποστηρίζοντας ο καθένας τα δικά του επιχειρήματα. Ορίστε 3 επιλογές από Τα Νέα για αλήθειες και ψέματα που αφορούν διάφορες θεωρίες για το σεξ.

Μύθος ή ψέμα;
1. Οι νέοι άνδρες κάνουν καλύτερο σεξ.

* Σωστό

* Λάθος
Η σωστή απάντηση είναι λάθος. Τα επίπεδα της ερωτικής επιθυμίας όντως αλλάζουν με την ηλικία. Δεδομένου, όμως, ότι οι άνθρωποι ζουν πλέον περισσότερα και καλύτερα χρόνια, μπορούν άνετα να φτάσουν στα 70 ή στα 80 τους έχοντας μια δραστήρια και ικανοποιητική ερωτική ζωή.

2. Το σεξ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
* Σωστό
* Λάθος
Η σωστή απάντηση είναι σωστό. Η σεξουαλική δραστηριότητα, ιδίως ο οργασμός, μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Καθώς κορυφώνεται η ερωτική διέγερση, ένας άνδρας μπορεί να παρουσιάσει πόνο στο κεφάλι και στον αυχένα του, ο οποίος πιστεύεται ότι οφείλεται στη συστολή των μυών της κεφαλής και του αυχένα που συμβαίνει στη διάρκεια του σεξ.

Εάν ο πόνος εκδηλωθεί την ώρα του οργασμού μπορεί να είναι αιφνίδιος και πιο έντονος, καθώς η αύξηση της αρτηριακής πιέσεως που παρατηρείται κατά τον οργασμό διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Αν και συνήθως οι πονοκέφαλοι του σεξ δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, καλό είναι να μιλήσετε γι' αυτούς στον γιατρό σας, ιδίως εάν αποτελούν νέο πρόβλημα για εσάς. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό, όπως ένα εγκεφαλικό.

3. Η πολλή τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως στυτικής δυσλειτουργίας.
* Σωστό
* Λάθος
Η σωστή απάντηση είναι σωστό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη παραμονή μπροστά στην τηλεόραση συνήθως αποτελεί ένδειξη καθιστικού τρόπου ζωής ο οποίος, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Ωστόσο, με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και την ελάττωση του σωματικού βάρους μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος: μελέτες έχουν δείξει ότι ο ένας στους τρεις παχύσαρκους άνδρες με πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, αποκτά ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα έπειτα από περίπου δύο χρόνια, με την βοήθεια του αδυνατίσματος και της γυμναστικής.

Απο που ερχεστε...