Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Η εξομολόγηση μιας τελείας


Η τελεία μοιάζει με τη στιγμή. Η τελεία μένει, η στιγμή δραπετεύει.
"Εσύ πού είσαι;"
"Εκεί που η θάλασσα δεν τελειώνει κι ο ουρανός δεν αρχίζει, υπάρχει μια γραμμή που ενώνει και χωρίζει".
Άναψε δυο κεριά για να με ψάξεις, ένα στην ανάμνηση κι ένα στην προσδοκία".

Συγγραφέας: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Εκδόσεις: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος Έκδοσης: 2009
Σελίδες: 103

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: greekbooks.gr

Η Αθηναϊκή ταβέρνα


Ταβέρνα: Χώρος επικοινωνίας, έκφρασης του λαϊκού κεφιού, διασκέδασης και γέλιου. Χώρος καλαμπουριού, ξεδόματος, ονειροπόλησης, χαλάρωσης και απόλαυσης. Χώρος εξομολογήσεων, αρσενικών αλληλοεκμυστηρεύσεων, πονεμένων ερωτικών ιστοριών και αθεράπευτων ερώτων. Χώρος λησμονιάς -βοηθούσης της οινοποσίας- απόδρασης από τα ντέρτια και τους καημούς της ζωής. Χώρος δημιουργίας, διαφύλαξης και ανανέωσης του μοναδικού πολιτιστικού μας αγαθού που είναι οι τοπικές μας κουζίνες. Χώρος ομαδικής ψυχοθεραπείας με θεράποντα τον ταβερνιάρη. Πρώτες συναντήσεις, ερωτικές εξομολογήσεις, αλλά και πολιτικές αναλύσεις και συνωμοτικές μαζώξεις. Χώρος κοινωνικών συναθροίσεων, οικογενειακών γιορτών όπου επιβεβαιώνεται η κοινωνική συνοχή, τόπος χαράς σπουδαίων γεγονότων, όπως γάμοι, βαφτίσια κλπ. Χώρος υπέρβασης της ζοφερής πραγματικότητας, διέξοδος και διαφυγή από τη μοναξιά. Χώρος όπου ικανοποιείται η πείνα και η δίψα, αλλά όπου το φαγητό και το πιοτό δεν είναι παρά η αφορμή για να ενωθεί η μια ψυχή με την άλλη, να βρει την άκρη του νήματος, να αποκαλύψει την ατομική αλήθεια και να ενωθεί με το πανανθρώπινο. Τέλος, χώρος ιστορικής μνήμης, συζητήσεων και σχολιασμού της καθημερινότητας, διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης.

Η Ταβέρνα είναι ο χώρος έκφρασης του ασυνείδητου. Εδώ οι άνθρωποι μιλούν με τη γλώσσα της ψυχής και όχι της λογικής. Πίνουν, μιλούν, τραγουδούν, γλεντούν, αδελφώνονται, αγαπούν, πονούν, υποφέρουν θυμούνται, λυτρώνονται. Το βιβλίο αυτό καταγράφει την ιστορία και την παράδοση της Αθηναϊκής Ταβέρνας. Από τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα. Παράλληλα παρουσιάζει και φωτογραφικά τις ιστορικότερες Ταβέρνες της Αθήνας που πολλές εξ' αυτών λειτουργούν και στις μέρες μας: Η Λεύκα, ο Τσοπανάκος, το Δίπορτο αλλά και ο Απότσος, ο μπαρμα-Γιάννης και άλλες πολλές.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ιστορία της κάθε ταβέρνας και η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της. Το ρεμπέτικο και οι ρεμπέτες, η αντίσταση και οι παρέες της, ο κινηματογράφος και τ' αστέρια του. Ένα πανόραμα της πόλης των Αθηνών μέσα από το πρίσμα της Αθηναϊκής Ταβέρνας. Ένα εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα και μια ιστορία των ταπεινών αυτού του κόσμου.

Συγγραφέας: Πίττας Γιώργος
Εκδόσεις: Ίνδικτος
Χρονολογία Έκδοσης: 2009
Σελίδες: 365

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: greekbooks.gr

Βίοι γελοίων


Βίοι γελοίων
Τα έργα και οι λέρες

Τι γνωρίζουμε για τον Τεφάλ Καπόνε; Πού έζησε η Εταζέρα Μπορντό; Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Ανανίας Ανανάς; Πόσα ήταν τα Εφτά Τραύματα του κόσμου; Πού γεννήθηκε ο Τάπερ Σελοφάν; Ποιος ενέπνευσε στον Κίναιδο τον Λεοντόκαρδο την αγάπη του για το στουπέτσι, τις μονωτικές ταινίες και τα αυτοκόλλητα παντζάρια πάνω σε παρμπρίζ; Ποιος όρισε ως αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα την κατανάλωση στραγαλιών σε κλειστούς χώρους και τη χρήση ενδοφλέβιου παστελιού κατά την εκτόξευση μπακαλιάρων στα κομμωτήρια Τσετσένων φάσιον ντιζάινερ και Ταλιμπάν μανικιουρίστ; Ποιοι ήσαν στην πραγματικότητα οι κύριοι Μπρελόκ Μπλοκ και Μπέικον Τοστ;

Σε αυτά, αλλά και σε ακόμα λιγότερα ερωτήματα, δίδει απαντήσεις ο Γιώργος Γαλίτης με το βιβλίο του "Βίοι γελοίων".

Ένα μνημειώδες επιστημονικό έργο, ένα μοναδικό πνευματικό πόνημα που ρίχνει σκοτάδι στις πιο φωτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Ένα συνταρακτικό βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από το ράφι αυτού του βιβλιοπωλείου.

Συγγραφέας: Γαλίτης Γ.
Εκδόσεις: ΚΨΜ
Χρονολογία Έκδοσης: 2010
Σελίδες: 200

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: greekbooks.gr

Κατεβαίνοντας το ποτάμι


Τα εν λόγω κείμενα είναι πυκνώσεις από επιρροές της φύσης, της ζωής, της πράξης, της κοινωνίας, της πολιτείας, της επιστήμης, της θρησκείας, της τέχνης και της ιστορίας, από επιδράσεις που ασκήθηκαν στον γράφοντα από τις συνακόλουθες με αυτούς τους τομείς της οντολογίας και της γνωσιολογίας παραγωγικές πρακτικές, όπως είναι τα ταξίδια, οι διανθρώπινες σχέσεις και τα διαβάσματα, καθώς και από πρωτεϊσμούς, ονειρικές προεκτάσεις, που αποτελούν το λογοτεχνικό πλήρωμα της ελικωνιάδας προαίρεσης και συνιστούν με τον εξωπραγματικό τους χαρακτήρα, κατ' αποκλειστικότητα, τη μυθολογία των περιεχομένων. Με λίγα λόγια, το παρόν βιβλίο είναι το σώμα από τα αποστάγματα που γέννησαν ο βιωματικός και διαλεκτικός τρόπος ετασμού της φύσης, της ζωής και του πολιτισμού και η ευδώρα ανάγκη μεταποίησης του αποθησαυρισμένου πλούτου σε ιστουργήματα. Έτσι, μπορεί να ερμηνευτεί με πειστικότητα η κίνηση, που είναι το κύριο γνώρισμα των κειμένων και που ως χρόνος, ως τέταρτη διάσταση, στην οποία εντάσσονται και συλλειτουργούν και οι άλλες τρεις διαστάσεις του στερεομετρικού κόσμου, καλύπτει αυξητικά τον αχανή χώρο και προσδιορίζει συμβατικά τα μεγέθη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Είναι γνωστό ότι η εποχή, στην οποία ζούμε, είναι χρησιμοθηρική, και οι άνθρωποι στρέφουν τα ενδιαφέροντά τους σε ό,τι είναι άμεσα ή βραχυπρόθεσμα χρήσιμο στη ζωή τους. Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση και με αυτή την τακτική καταβάλλεται χωρίς αμφιβολία πρώτιστα προσπάθεια για αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινότητας, αλλά παράλληλα και βεβαιότατα διαπιστώνεται ανεπίσχετη η ροπή προς εκμετάλλευση των ευκαιριών για προσωπικό όφελος, γεγονός που συνεπάγεται τη σύγχρονη κακοδαιμονία με όλα τα παρεπόμενά της. Ένα από αυτά τα παρεπόμενα είναι και η αδιαφορία των σημερινών ανθρώπων -και αναφερόμαστε στον κανόνα, όχι και στις εξαιρέσεις - προς τις λειτουργίες της ψυχής και του πνεύματος και συγκεκριμένα προς την πεζογραφία και την ποίηση.

Συγγραφέας: Ρεντίφης Δημήτρης
Εκδόσεις: Γκοβόστης
Χρονολογία Έκδοσης: 2010
Σελίδες: 304

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: greekbooks.gr

Απο που ερχεστε...