Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Βίτσιων εγκώμιον


Το βιβλίο, Βίτσιων Εγκώμιον του συγγραφέα Th. Unfaithful, το τρίτο και τελευταίο βιβλίο στη σειρά των Εγκωμίων, έρχεται να συμπληρώσει την παρακαταθήκη που άφησαν μεγάλοι συγγραφείς του παρελθόντος, οι οποίοι εντρύφησαν στο έρεβος των ερωτικών παρεκκλίσεων.

Αποτελώντας γλωσσάρι, χάρτη, πυξίδα, μα και πολύτιμο συνοδοιπόρο στο μαγευτικό ταξίδι προς τη σκοτεινή και γοητευτική πλευρά του ερωτισμού, τολμά να μιλήσει για αυτό που όλοι κάνουν, αλλά κανείς δεν παραδέχεται: τα βίτσια.

Συγγραφέας: Th. Unfaithful
Κατηγορία: Ξένη λογοτεχνία
Μεταφραστής: Καπλάνη Σίσση
Σελίδες: 165
Εκδόσεις: Οξύ
Ημερομηνία έκδοσης: 2007

Πως να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας (και δράσης)


Η Πατρίτσια Χάισμιθ αποκαλύπτει στο "Πώς να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας (και δράσης)" τα μυστικά της τέχνης της: Πώς πλάθονται οι ήρωες; Τι είναι η πλοκή; Πώς δημιουργείται η «προσδοκία» στον αναγνώστη; Τι είναι η κορύφωση;

Η συγγραφέας αναλύει τις μεθόδους της δουλειάς της και τα ζωτικά στοιχεία του σασπένς στη μυθοπλασία. Προσεγγίζοντας τη δική της συγγραφική εμπειρία, τα αδιέξοδα, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της –όπως κι αυτές των καθιερωμένων συγγραφέων Γκράχαμ Γκριν και Τζούλιαν Σάιμονς– μας δίνει μια πολύ ζωντανή, προσωπική άποψη του συγγραφέα επί το έργον.

Η ίδια σημειώνει στον πρόλογό της: "Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένας οδηγός για επίδοξους συγγραφείς. Αδυνατώ να εξηγήσω πώς γράφεται ένα πετυχημένο –δηλαδή διαβαστερό– βιβλίο. Αυτό όμως κάνει και το γράψιμο μια τόσο έντονη και συναρπαστική ασχολία".

Το "Πώς να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας (και δράσης)" είναι ένα εγχειρίδιο και απευθύνεται σε νέους, ταλαντούχους συγγραφείς, αλλά και στους αναγνώστες που θέλουν να γνωρίσουν τη μεγάλη περιπέτεια της γραφής.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Πατρίτσια Χάισμιθ γεννήθηκε το 1921 στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας. Σπούδασε Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου εργάστηκε ως κειμενογράφος σε κόμικς (στο Σούπερμαν) και συναναστράφηκε τους Τρούμαν Καπότε, Τζον Μπόουλς, Τζόζεφ Λόουζυ κ.ά. Έγινε ευρύτερα γνωστή με το Ξένοι στο τρένο, που το 1950 γυρίστηκε ταινία από το Χίτσκοκ σε σενάριο του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Αναγνωρίστηκε ως μεγάλη συγγραφέας μυθιστορημάτων αγωνίας, αποσπώντας το γαλλικό Grand Prix de Littérature Policière (1975) και το βρετανικό Crime Writers Association’s Silver Dagger (1964). Έγραψε είκοσι επτά μυθιστορήματα, όπως και πολυάριθμες κριτικές και δοκίμια κι είδε πολλά από τα βιβλία της να ανεβαίνουν σε ευρωπαϊκές θεατρικές σκηνές και να γίνονται επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες, προτού πεθάνει, στις 4 Φεβρουαρίου του 1995 στο Λοκάρνο της Ελβετίας.

Συγγραφέας: Χάισμιθ Πατρίτσια
Κατηγορία: Ξένη λογοτεχνία
Μεταφραστής : Βασιλάκου Αγγελική
Αριθμός σελίδων: 220
Ημερομηνία έκδοσης: 2007
Εκδόσεις: Πατάκης

Απο που ερχεστε...