Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Spice: το πρώτο συνθετικό ναρκωτικό που μοιάζει με κάνναβη


Πρόκειται για τη νέα γενιά ναρκωτικών: το πρώτο ναρκωτικό που βασίζεται σε συνθετική κάνναβη κυκλοφορεί ήδη σε Ευρώπη και Αμερική, είναι νόμιμο (προς το παρόν), είναι πιο ακριβό από τη μαριχουάνα και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Κανείς από τους χρήστες δεν ξέρει τι ακριβώς περιέχει. «Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού. Ποτέ δεν είχα ξανανιώσει έτσι. Οι παρανοϊκές σκέψεις με έφτασαν στο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω» λέει ένας χρήστης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, στο ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που συνδέει την αστυνομία, τα τελωνεία και τους ειδικούς στα ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός τον τελευταίο καιρό, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το νέο αυτό προϊόν. Έχοντας εντοπίσει σε site του Ίντερνετ σχετικές συζητήσεις και όλο και περισσότερες εισαγωγές του προϊόντος, οι αρχές στη Σουηδία, την Ελβετία και το Τζέρσι άρχισαν να το κατάσχουν για ανάλυση το 2006, αλλά απέτυχαν να εντοπίσουν κάποια απαγορευμένη ουσία σε αυτό και γι’ αυτό το Spice είναι νόμιμο.

Μεταξύ των ύποπτων ουσιών οι οποίες κατασχέθηκαν από την αστυνομία στο φεστιβάλ που έγινε στα τέλη Αυγούστου στο Τσεσάιρ της Βόρειας Αγγλίας, ο Τζον Ράμσεϊ - διευθυντής μιας εταιρείας η οποία εντοπίζει ψεύτικα φάρμακα και πραγματικά ναρκωτικά, είναι ιδιαίτερα ικανός στο να βρίσκει τις νέες τάσεις στην αγορά των ναρκωτικών στη Βρετανία – εντόπισε ένα τσιγάρο, το πακέτο του οποίου έγραφε «Spice» και περιείχε κάτι που έμοιαζε με κάνναβη. Είχε αγοραστεί με την ελπίδα ότι θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτήν.

Τι είναι το Spice

Στις αρχές του 2008, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ναρκωτικών, που έχει έδρα στη Λισαβόνα, εντόπισε 12 διαδικτυακούς διανομείς του Spice στην Ευρωπαϊκή Ένωση- οι περισσότεροι βρίσκονταν στη Βρετανία και την Ολλανδία. Το προϊόν αυτό φαίνεται ότι είναι το τελευταίο σε μια σειρά ύποπτων ουσιών που μοιάζουν με καπνό και χαρακτηρίζονται «βότανα» και «νόμιμα διεγερτικά». «Επρόκειτο πάντα για απάτες και δεν είχαν καμία επίδραση» λέει ο Ράμσεϊ. «Δεν είχαμε προσέξει το Spice, μέχρι πρόσφατα. Όμως άρχισαν να παρουσιάζονται άνθρωποι που έλεγαν ότι προκαλούσε τα ίδια συμπτώματα με την κάνναβη».

Κομψά παρουσιασμένο σε μικρά αεροστεγώς κλειστά σακουλάκια, το Spice που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα την απαγόρευσή του στην Αυστρία και τη Γερμανία και την κατάσχεσή του στα τελωνεία των ΗΠΑ. Όμως σε χώρες όπως η Βρετανία όπου πρωτοεμφανίστηκε, οι άνθρωποι που το διακινούν φαίνεται να κερδίζουν πολλά χρήματα και να έχουν μέχρι στιγμής κατορθώσει να αποφεύγουν τις αρχές.

Το Spice είναι πιο ακριβό από τη μαριχουάνα αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι παράνομο. Έχει όμως πραγματικά την ίδια επίδραση; Σύμφωνα με διάφορα φόρουμ στο Ίντερνετ, ναι. Σε ιστοσελίδες που ειδικεύονται σε συζητήσεις για ναρκωτικά, υπάρχουν πολλές αναφορές στις εντυπωσιακές επιδράσεις του πολύ περισσότερες από όσες θα φανταζόταν κάποιος ότι θα έκαναν μόνο οι διακινητές του.

Τα συστατικά

Οι κατασκευαστές του Spice είναι διαβασμένοι. Κανένα από τα φυτά που αναφέρουν δεν είναι παράνομο.

«Παράνομα διεγερτικά υπάρχουν πολλά, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν καμία πραγματική επίδραση. Λειτουργούν σαν μόδα» λέει ο Ντέιβιντ Κάρτερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου Φαρμακευτικών Προϊόντων, στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Financial Τimes» που του δίνει ένα Spice. Ο Κάρτερ το πιάνει στα χέρια του, το μυρίζει και διαβάζει προσεκτικά τα περιεχόμενα, στα οποία περιλαμβάνεται και μια σειρά εξωτικών φυτών.

Το πρόβλημα – λέει - είναι ότι τέτοιου είδους προϊόντα εκμεταλλεύονται ένα παραθυράκι του συστήματος ελέγχου. Τα βότανα που αναφέρονται θα μπορούσαν να έχουν νόμιμες χρήσεις και δεν έχουν πάντα παραισθησιογόνα αποτελέσματα. Επίσης δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών που ανανεώνεται διαρκώς.

Κανείς από τους χρήστες δεν ξέρει τι ακριβώς περιέχει το Spice. Έπειτα όμως από επίμονες αναλύσεις, οι ειδικοί βρήκαν τα συστατικά του.

Ερευνητές της εταιρείας ΤΗC Ρharm, μιας γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας που έχει πείσει τους γιατρούς να υποστηρίζουν τη χρήση κάνναβης από ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους, εντόπισαν δύο χημικές ουσίες που είχαν προστεθεί στα βότανα - συνθετική κάνναβη.

Την πρώτη ουσία, JWΗ 018, την είχε κατασκευάσει το 1998 ένας καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και την άλλη η φαρμακοβιομηχανία Ρfizer τη δεκαετία του 1970, όταν έκανε έρευνες για παυσίπονα. Οι δύο ουσίες που αποτελούν το ναρκωτικό ενεργοποιούν τον υποδοχέα CΒ1 στο ανθρώπινο σώμα στον οποίο οφείλεται η καταπραϋντική επίδραση της κάνναβης.

Είναι πολύ πιο ισχυρό ναρκωτικό από το ίδιο το φυτό και παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο διάστημα. Επειδή όμως η δομή του είναι διαφορετική, δεν εντοπίζεται ακόμα στις απλές εξετάσεις αίματος. Επίσης είναι φθηνό και εύκολο να κατασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες από απλά υλικά.

Υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα: η περιεκτικότητα. Ο Χόλγκερ Ρόνιτζ της εταιρείας ΤΗC Ρharm, λέει: «Σε άλλα πακέτα Spice η περιεκτικότητα σε JWΗ 018 ήταν 0,2% και σε άλλα 0,3%. Αυτό είναι σαν να πίνεις μια μπίρα με 4% αλκοόλ και μια άλλη με 60%. Όμως το βασικό», τονίζει, «είναι ότι κάτι πωλείται χωρίς ο καταναλωτής να γνωρίζει τι ακριβώς περιέχει. Αυτό μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα».

Ο δημιουργός του Spice, Τζον Χάφμαν, τονίζει το θέμα της ποιότητας: η ουσία που έφτιαξε εκείνος ήταν ένα κιτρινωπό τζελ. Όμως τον προσέγγισαν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούσαν να το φτιάξουν, περιγράφοντας το JWΗ 018 ως «σκόνη» ή ως «πίσσα». «Είναι προφανές, ότι πολλοί δεν ξέρουν τι κάνουν» καταλήγει.

«Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού»

Σε μια δημοφιλή ιστοσελίδα για τα ναρκωτικά ένας νεαρός έγραψε: «Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού. Ποτέ δεν είχα ξανανιώσει έτσι. Οι παρανοϊκές σκέψεις με έφτασαν στο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω».

Ο Λες Κινγκ, σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει: «Αυτό είναι το πρώτο συνθετικό ναρκωτικό που μοιάζει με κάνναβη. Τα συνθετικά φάρμακα αναπτύχθηκαν πρόσφατα και δεν γνωρίζουμε πολλά για τις επιπτώσεις τους. Εάν αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της φυσικής κάνναβης στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη ψύχωση και πιθανώς μακροπρόθεσμες ψυχικές ασθένειες».

Ο Κινγκ θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση πριν από το 2010.
Πηγή : cosmo.gr

Προσοχή τα σαρακοστιανά! Δεν είναι αθώα


Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με τα τηγανητά καλαμαράκια και τις γαρίδες, τον ταραμά και τον χαλβά δεν είναι και τόσο ελαφρύ. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, ωστόσο πολλά από τα σαρακοστιανά τροφοδοτούν τον οργανισμό με λίπος και ανεβάζουν την πίεση. Με ρέγουλα, λοιπόν…


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα σαρακοστιανά έχουν τα πλην και τα συν τους. Πρώτος κίνδυνος η ταραμοσαλάτα: το αυγοτάραχο, το βασικό συστατικό του ταραμά, είναι πλούσια πηγή μαγνησίου - ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς -, ψευδαργύρου (ισχυρό αντιοξειδωτικό) και φωσφόρου που μεταξύ άλλων ενισχύει την όραση.

Αυτή είναι η θετική πλευρά. «Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε αλάτι και συνεπώς ευθύνεται για την αύξηση της υπέρτασης και της χοληστερόλης, όπως και οι ελιές όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος. Όσο για την ενεργειακή του αξία; Τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν σε 406 θερμίδες!

«Το ταχίνι, το κύριο συστατικό του χαλβά, ωφελεί επίσης τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες. Όμως περιέχει και ζάχαρη με αποτέλεσμα να έχει πολλές θερμίδες». Ειδικότερα, ένα λεπτό κομμάτι του σαρακοστιανού γλυκίσματος ισούται με 300 θερμίδες, οι οποίες αυξάνονται κατακόρυφα εάν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

Παράλληλα, η συνήθεια των περισσοτέρων Νεοελλήνων να κλείνουν τραπέζι σε κάποιο ουζερί, παραγγέλνοντας τη μία μερίδα τηγανητών θαλασσινών μετά την άλλη είναι ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας. «Το τηγάνι δεν αφαιρεί από τα θαλασσινά τα θρεπτικά τους συστατικά, γι’ αυτό και επιμένουμε πως είναι καλύτερο να τρώει κάποιος ψάρια έστω τηγανητά από το να μην τρώει καθόλου. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη επιλογή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και λιτής διατροφής» λέει ο κ. Καφάτος.

Το ψητό καλαμάρι (100 γραμμάρια) έχει μόνο 90 θερμίδες, ενώ μία μερίδα τηγανητά καλαμαράκια αυξάνει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 300%. Για τους «άπιστους», το παράδειγμα της γαρίδας ίσως να τους πείσει: οι βραστές γαρίδες δεν ξεπερνούν τις 150 θερμίδες, ενώ οι τηγανητές αγγίζουν τις 300.

Για μια ισορροπημένη σαρακοστιανή διατροφή, οι ειδικοί προτείνουν – με μέτρο φυσικά - ψάρι, σαλάτες, ψωμί και ελαιόλαδο, μαυρομάτικα φασόλια (μια μερίδα αρκεί για να πάρει όση πρωτεϊνική ενέργεια θα του προσέφερε η κατανάλωση μισής μπριζόλας) και σουπιές.

Μαθήματα ευτυχίας


Η ευτυχία κοστίζει και μάλιστα... χρυσάφι. Το απέδειξε περίτρανα η αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια (σ.σ.: χρήματα των φορολογουμένων) σε σεμινάρια, αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και έξοδα διαμονής 100 ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων και 200 δασκάλων προκειμένου να τους μάθει τα «μυστικά» της ευτυχίας.

Τα μαθήματα έγιναν από τον Αμερικανό ψυχολόγο και ιδρυτή του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Μάρτιν Σέλιγκμαν, στο πανάκριβο σχολείο Geelong Grammar, το οποίο και πληρώθηκε με το ποσό των 489.000 δολαρίων.

Το πρώτο τμήμα μαθημάτων παρακολούθησαν 100 υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα που για μία εβδομάδα άκουγαν και πληρώνονταν για να μάθουν να είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Αυτή η πρώτη «δόση ευτυχίας» κόστισε στους φορολογουμένους 642.000 δολάρια.

Τα μαθήματα για τη δεύτερη δόση ευτυχίας διήρκεσαν άλλες δύο εβδομάδες, έγινε και πάλι στο Geelong Grammar, αφορούσε 200 δασκάλους τόσο από το χώρο της δημόσιας όσο και από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κόστισε περίπου άλλες 400.000 δολάρια.

Το υπουργείο Παιδείας και Εργασίας μοιάζει να πιστεύει ότι «η ευτυχία αγοράζεται με χρήματα» και το απέδειξε: πλήρωσε τον κ. Σέλιγκμαν με το αστρονομικό ποσό των 440.000 δολαρίων για να δώσει τις «διαλέξεις ευτυχίας» που, όπως ο ίδιος λέει, είναι πρακτικοί τρόποι για να καταπολεμηθούν το άγχος και η κατάθλιψη.

«Πρόκειται περί κλασικής περίπτωσης σπατάλης του δημοσίου χρήματος» σχολίασε ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, Μπρετ Μέισον, ο οποίος σε επερώτησή του στη Γερουσία αν αληθεύει ότι ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα για μαθήματα ευτυχίας, δέχθηκε θετική απάντηση από την κυβέρνηση...

Το Facebook υποχωρεί από τους νέους όρους


Ύστερα από βροχή παραπόνων για τις νέες ρυθμίσεις ασφαλείας στο διαδικτυακό τόπο Facebook, ο δημιουργός του Μαρκ Ζούκενμπεργκ, αποφάσισε τελικά να μην τις εφαρμόσει. Σύμφωνα με αυτές, τα στοιχεία των χρηστών θα έμεναν στο λογισμικό του ιστότοπου ακόμα και αν κάποιος έσβηνε το λογαριασμό του.

Το Facebook υποδέχεται τώρα τους χρήστες με ένα διευκρινιστικό μήνυμα που αποδίδει όλη την αναστάτωση σε παρεξήγηση της αρχικής του ανακοίνωσης. Η διευκρίνιση διατυπώνεται σε απλά αγγλικά, αντί στη νομική γλώσσα της αρχικής ανακοίνωσης που πυροδότησε το επεισόδιο:

Η υπηρεσία «δεν διεκδικεί δικαιώματα για οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες σας ή για άλλο υλικό. Χρειαζόμαστε μια εξουσιοδότηση προκειμένου να σας βοηθάμε να μοιράζεστε πληροφορίες για τους φίλους σας, δεν υποστηρίζουμε όμως ότι μας ανήκουν οι πληροφορίες σας» διαβεβαιώνει.

Το Facebook επιστρέφει τώρα στους προηγούμενους όρους χρήσης «μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα που τέθηκαν».

Το κοινωνικό δίκτυο, που χρησιμοποιείται από 175 εκατ. συνδρομητές από όλο τον κόσμο, άλλαξε σιωπηλά τους όρους χρήσης πριν από δύο εβδομάδες. Η διαμάχη κλιμακώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν η γνωστή οργάνωση καταναλωτών Consumerist.com δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Οι νέοι όροι χρήσης του Facebook: Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με τα δεδομένα σας. Για πάντα».

Η οργάνωση προστασίας δεδομένων Electronic Provacy Information Center προειδοποίησε ότι θα κατήγγειλε το Facebook στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC).

Ο ιδρυτής της υπηρεσίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέφερε σε εταιρικό ιστολόγιο τη Δευτέρα ότι «στο Facebook, οι χρήστες έχουν την ιδιοκτησία των πληροφοριών τους και ελέγχουν με ποιον τις μοιράζονται». Παραδέχτηκε ότι «η φρασεολογία μας στους όρους χρήσης είναι υπερβολικά επίσημη και προστατευτική όσον αφορά τα δικαιώματα που χρειαζόμαστε για προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία.

Ανάλογο επεισόδιο με το Facebook είχε σημειωθεί το 2007, όταν ένα εργαλείο καταγραφής με την ονομασία Beacon εξόργισε τους συνδρομητές μεταδίδοντας στοιχεία για τις αγοραστικές και άλλες δραστηριότητές τους σε άλλους δικτυακούς τόπους.

Η εταιρεία αρχικά υπεραμύνθηκε της πρακτικής, τελικά όμως έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να απενεργοποιούν το επίμαχο Beacon.
Πηγή: Zougla.gr

Facebook: Αντιδράσεις για την αλλαγή στους όρους χρήσης

Τον περασμένο μήνα, το Facebook προέβη σε μικρές αλλαγές στο κείμενο, σβήνοντας την παράγραφο που λέει ότι οι χρήστες μπορούν να αφαιρέσουν το περιεχόμενο που έχουν δημοσιεύσει οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, πρόσθεσε σχετική παράγραφο που αναφέρει ότι το Facebook διατηρεί το περιεχόμενο που έχουν ανεβάσει οι χρήστες ακόμη και μετά την κατάργηση του λογαριασμού τους.

Απαντώντας στις αντιδράσεις των χρηστών σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στους όρους χρήσης του Facebook, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι δεν έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο των όσων δημοσιεύουν.

Οι τελευταίες εξελίξεις αντικατοπτρίζουν την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των πληροφοριών που μοιράζονται οι χρήστες και του ελέγχου που έχουν στη διαχείριση τους στο Διαδίκτυο. Το ζήτημα προέκυψε όταν blog έφερε στο προσκήνιο το κείμενο των όρων χρήσης του facebook, το οποίο πολλοί αποδέχονται κατά την εγγραφή τους στην υπηρεσία, ελάχιστοι όμως προσέχουν.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, δήλωσε με δημοσίευση του σε blog ότι η φιλοσοφία της αποκλειστικής διαχείρισης του περιεχομένου από τους χρήστες παραμένει επίκεντρο της πολιτικής της υπηρεσίας. Οι αλλαγές στο νομικό κείμενο είχαν περάσει απαρατήρητες μέχρι την περασμένη Κυριακή, όταν χρήστης σε blog δημοσίευση μια ανάλυση τους σε απλή γλώσσα, που στην ουσία κατέληγε ότι «οτιδήποτε δημοσιεύσει ο χρήστης στο Facebook μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το τελευταίο με οποιονδήποτε τρόπο, για πάντα, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του χρήστη».

Δεδομένης της διάδοσης της υπηρεσίας σε όλο τον κόσμο, η δημοσίευση προσέλκυσε αμέσως την προσοχή των χρηστών, με πολλούς να δημιουργούν groups διαμαρτυρίας στο ίδιο το Facebook. Η υπηρεσία προέβη σε άμεση απάντηση ισχυριζόμενη ότι οι όροι χρήσης είχαν αλλαχθεί για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη συμπεριφορά των χρηστών, ώστε για παράδειγμα, να μην εξαφανίζονται τα σχόλια ενός χρήστη όταν αυτός καταργήσει το προφίλ του.

Όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, η δυνατότητα του Facebook να αποθηκεύει δεδομένα των χρηστών που εκμεταλλεύεται αργότερα για εμπορικούς σκοπούς είναι σημαντικό ώστε να δημιουργεί έσοδα από τις διαδικτυακές συναναστροφές των μελών του. Ωστόσο, η ισορροπία ανάμεσα στη δημοσίευση και τον έλεγχο της πληροφορίας εξακολουθεί να παραμένει πρόκληση για το Facebook, πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του.
Πηγή: Καθημερινή

Filter X: Το ελληνικό λογισμικό - εμπόδιο στην πορνογραφία

Αν πληκτρολογήσει κανείς τη λέξη sex στη μηχανή αναζήτησης Google του Διαδικτύου, θα βρει τουλάχιστον 770 εκατομμύρια αποτελέσματα! Πως μπορεί κανείς να ξεχωρίσει πριν καν ανοίξει την ιστοσελίδα αν πρόκειται για site πορνογραφικού περιεχομένου ή για κάτι αθώο, π.χ. επιστημονικό, καλλιτεχνικό;

Στην παγωμένη Ισλανδία έφτασε η επιστημονική ευρεσιτεχνία του «Δημόκριτου», του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών, που εγκατέστησε και στο Ρέικιαβικ το πρωτοποριακό του λογισμικό Filter X, ίσως το πλέον αποτελεσματικό φίλτρο προστασίας από την πορνογραφία που διακινείται στο Ίντερνετ.

Κι αν οι νέες τεχνολογίες έδειχναν να αφήνουν πρόσφορο έδαφος για κάθε επίδοξο δράστη της ηλεκτρονικής πορνογραφίας (παιδικής και όχι μόνον), η εξέλιξη και η αξιοποίησή τους από επιστήμονες πρόσθεσαν έναν ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη και την προστασία από τη διαδικτυακή πορνογραφία.

Αυτήν την προστατευτική διάκριση επιτυγχάνει μέσα σε λιγότερο από 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου το Filter X. Όλα ξεκίνησαν όταν τέσσερις επιστήμονες του εργαστηρίου Τεχνολογικής Γνώσης και Λογισμικού του «Δημόκριτου», με επικεφαλής τον κ. Κώστα Σπυρόπουλο, άρχισαν να οργανώνουν και να ταξινομούν τις άπειρες πληροφορίες του Διαδικτύου χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αλγορίθμων. Και τα κατάφεραν, λαμβάνοντας για το εγχείρημα αυτό πατέντα ευρεσιτεχνίας. «Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης έρευνάς μας, διαπιστώσαμε ότι ορισμένες δήθεν ιστορικές ιστοσελίδες οι οποίες λειτουργούσαν ως προπαγάνδα μισαλλόδοξων φορέων είχαν πολλά ορθογραφικά λάθη, σε αντίθεση με τις πραγματικά ιστορικές ιστοσελίδες που είχαν την επιμέλεια φιλολόγων.

Επομένως, καταλήξαμε σ’ ένα βασικό στοιχείο διάκρισης», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Χανδρινός, μέλος της ερευνητικής ομάδας του «Δημόκριτου» που εργάστηκε για τη δημιουργία του φίλτρου. Το λογισμικό Filter X ήταν πλέον έτοιμο. «Δώσαμε 250 χαρακτηριστικά στο σύστημα, ώστε να έχει την αυτόματη δυνατότητα να διαχωρίζει αν μία ιστοσελίδα που δείχνει για παράδειγμα γεννητικά όργανα είναι ιατρική ή πορνογραφική. Δηλώσαμε δηλαδή τι είναι και τι δεν είναι πορνογραφία, τι αφορούν οι ιστοσελίδες και το φίλτρο αυτό μπορεί με βάση τα δεδομένα - κριτήρια που θέσαμε να αναγνωρίζει αυτόματα τα πορνογραφικά sites».

Μέχρι σήμερα, τα κλασικά προγράμματα φιλτραρίσματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο χρησιμοποιούν τεχνικές που βασίζονται σε προκαθορισμένες λίστες ιστοσελίδων ή απλό εντοπισμό λέξεων για το μπλοκάρισμα των πορνογραφικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων, με αποτέλεσμα να απορρίπτουν κάθε αίτημα του χρήστη για πρόσβαση σε σελίδες που περιλαμβάνονται στις λίστες. Αυτές οι μέθοδοι, όμως, φαίνονται ανεπαρκείς στην πράξη, καθώς δεν μπορούν να εντοπίσουν τις νέες πορνογραφικές σελίδες που δημιουργούνται καθημερινά και επιπροσθέτως μπλοκάρουν ακόμη και τις νόμιμες ιστοσελίδες.

Το Filter X εγκαταστάθηκε πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς επίσης και σε ορισμένες εταιρείες του εξωτερικού. «Μέχρι στιγμής έχουμε εγκαταστήσει περίπου 20 φίλτρα. Αν εξαιρέσουμε τα σχολεία, όπου η δοκιμαστική τους εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Filter X είναι ένα λογισμικό που δεν διανέμεται δωρεάν», επισημαίνει ο κ. Χανδρινός.

Προστασία για όλους

Το φίλτρο προστασίας από την πορνογραφία στο Ίντερνετ απευθύνεται σ’ ένα ευρύ κοινό, από τον γονιό που θέλει να προστατεύσει το ανήλικο παιδί του μέχρι επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ίντερνετ καφέ ή δημόσιες βιβλιοθήκες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Άλλωστε, το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3625/2007) προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις, καθώς υπέχουν ποινική ευθύνη όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ή διακινούν τέτοιο υλικό αλλά και οι διοικήσεις των νομικών προσώπων στο μηχανογραφικό σύστημα των οποίων θα εντοπισθεί υλικό παιδικής πορνογραφίας. Εάν το παράπτωμα (διακίνηση ή κατοχή πορνογραφικού υλικού) καταλογιστεί σε υψηλόβαθμο στέλεχος (π.χ. μιας εταιρείας), προβλέπεται για το νομικό πρόσωπο πρόστιμο από 20.000 έως 3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ή προσωρινή απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από ένα μήνα έως δύο έτη.

Σε περίπτωση που το παράπτωμα καταλογιστεί σε απλό στέλεχος, το πρόστιμο για το νομικό πρόσωπο ανέρχεται από 10.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
Πηγή: Καθημερινή

Διπλασιάζονται οι ταχύτητες του Ίντερνετ από τον Απρίλιο

Σε αναβάθμιση των ταχυτήτων ADSL σε όλη τη χώρα, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, προτίθεται να προχωρήσει ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας.

Επενδύοντας συστηματικά στην επέκταση των ευρυζωνικών του υποδομών, ο ΟΤΕ σχεδιάζει την αναβάθμιση των υφιστάμενων ονομαστικών ταχυτήτων ADSL ως εξής:

* Όλες οι συνδέσεις 1 Mbps θα αναβαθμιστούν αυτόματα σε 2 Mbps.
* Όλες οι συνδέσεις 4 Mbps θα αναβαθμιστούν αυτόματα σε 8 Mbps.

Με την ολοκλήρωση της παραπάνω αναβάθμισης οι προσφερόμενες ταχύτητες θα είναι οι εξής:

* 2 Mbps
* 8 Mbps
* έως 24 Mbps

Οι παραπάνω αναβαθμίσεις αφορούν τόσο νέους όσο και υφιστάμενους πελάτες, οικιακούς και επιχειρησιακούς, λιανικής και χονδρικής.

Κατά την έναρξη των αναβαθμίσεων, που εκτιμάται τον Απρίλιο, θα ανακοινωθεί και η νέα ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική για το σύνολο των προσφερόμενων ταχυτήτων ADSL από τον ΟΤΕ.

Οι σχεδιαζόμενες αναβαθμίσεις, εκτός από ακόμη πιο γρήγορη μεταφορά δεδομένων, δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα χρήσης προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών που απαιτούν μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου.

Το δίκτυο ADSL του ΟΤΕ, φέρνει την ευρυζωνικότητα σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 1430 διαφορετικά σημεία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Πηγή: Τα Νέα

Έρχεται το μηχάνημα εφιάλτης που "διαβάζει" τον εγκέφαλο


Μια νέα τεχνική που εντοπίζει με ακρίβεια ποιες εικόνες φτάνουν στον εγκέφαλο ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ χρησιμοποίησαν μια νέα στατιστική τεχνική, την οποία εφάρμοσαν μαζί με μια εξελιγμένη έκδοση της συνηθισμένης μεθόδου εγκεφαλογραφήματος, και κατάφεραν να διαβάσουν τη σκέψη ανθρώπων, παρατηρώντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα των Φρανκ Τονγκ και Γιουκιγιάσου Καμιτάνι, τα πρώτα στάδια της επεξεργασίας εικόνων στο φλοιό του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με την αντίληψη και την εμπειρία. Αυτό έκανε τους δύο επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να παρατηρήσουν τη δραστηριότητα στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό (V1), ο οποίος κάνει την πρωταρχική επεξεργασία των εικόνων που βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Οι νευρώνες που βρίσκονται εκεί είναι διαταγμένοι σε στήλες και έχουν πλάτος κλάσματα του χιλιοστού, γι’ αυτό και η ανάγνωσή τους δεν είναι δυνατή μόνο με τη fMRI.

Ομως, σε συνδυασμό με τη νέα τεχνική, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν την προέλευση των σειρών που υπάρχουν σε ένα οπτικό πρότυπο που διεγείρει τους νευρώνες του V1. «Οι οπτικές περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε μικροσκοπικές διαφορές που έχουν οι γωνίες των σειρών και με την ανάλυσή μας μπορούμε να τις διαβάσουμε, εντοπίζοντας ποια εικόνα βλέπει κανείς» εξήγησαν, συμπληρώνοντας ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Παλιότερα, οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι μια τόσο λεπτομερής χαρτογράφηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ήταν δυνατή μόνο με τη χρήση εμφυτευμένων ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, όμως τέτοιες έρευνες δεν έγιναν ποτέ λόγω της επεμβατικής τους φύσης.

Μέλισσες υπό την επήρεια κοκαΐνης


Αμερικανοί εντομολόγοι ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες ‘’χορεύουν’’ όταν βρίσκονται υπό την επήρεια κοκαΐνης. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να υπάρχει κύκλωμα επιβράβευσης στον εγκέφαλο των εντόμων, όπως υπάρχει και στον άνθρωπο.

Οι μέλισσες αρχίζουν να ‘’χορεύουν’’ ένα ειδικό χορό όταν εντοπίσουν τροφή πλούσια σε νέκταρ, με σκοπό να ειδοποιήσουν τις υπόλοιπες μέλισσες. Μέσω του ‘’χορού’’ και των περίπλοκων κινήσεων τους, εξηγούν στην αποικία που και πόσο μακριά είναι το νέκταρ.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι μέλισσες βρίσκονται υπό την επήρεια της κοκαΐνης, αρχίζουν να ‘’χορεύουν’’ ανεξαρτήτως της ποιότητας της τροφής. Πιστεύεται ότι, όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στις μέλισσες, η κοκαΐνη δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης ή επιβράβευσης το οποίο καθοδηγεί και τη συμπεριφορά τους.

Η μελέτη του γεγονότος αυτού πιθανόν να βοηθήσει στην κατανόηση της σχέσης του κυκλώματος επιβράβευσης με την κοινωνική συμπεριφορά.

Απο που ερχεστε...