Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Μαθήματα ευτυχίας


Η ευτυχία κοστίζει και μάλιστα... χρυσάφι. Το απέδειξε περίτρανα η αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια (σ.σ.: χρήματα των φορολογουμένων) σε σεμινάρια, αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και έξοδα διαμονής 100 ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων και 200 δασκάλων προκειμένου να τους μάθει τα «μυστικά» της ευτυχίας.

Τα μαθήματα έγιναν από τον Αμερικανό ψυχολόγο και ιδρυτή του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Μάρτιν Σέλιγκμαν, στο πανάκριβο σχολείο Geelong Grammar, το οποίο και πληρώθηκε με το ποσό των 489.000 δολαρίων.

Το πρώτο τμήμα μαθημάτων παρακολούθησαν 100 υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα που για μία εβδομάδα άκουγαν και πληρώνονταν για να μάθουν να είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Αυτή η πρώτη «δόση ευτυχίας» κόστισε στους φορολογουμένους 642.000 δολάρια.

Τα μαθήματα για τη δεύτερη δόση ευτυχίας διήρκεσαν άλλες δύο εβδομάδες, έγινε και πάλι στο Geelong Grammar, αφορούσε 200 δασκάλους τόσο από το χώρο της δημόσιας όσο και από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κόστισε περίπου άλλες 400.000 δολάρια.

Το υπουργείο Παιδείας και Εργασίας μοιάζει να πιστεύει ότι «η ευτυχία αγοράζεται με χρήματα» και το απέδειξε: πλήρωσε τον κ. Σέλιγκμαν με το αστρονομικό ποσό των 440.000 δολαρίων για να δώσει τις «διαλέξεις ευτυχίας» που, όπως ο ίδιος λέει, είναι πρακτικοί τρόποι για να καταπολεμηθούν το άγχος και η κατάθλιψη.

«Πρόκειται περί κλασικής περίπτωσης σπατάλης του δημοσίου χρήματος» σχολίασε ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, Μπρετ Μέισον, ο οποίος σε επερώτησή του στη Γερουσία αν αληθεύει ότι ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα για μαθήματα ευτυχίας, δέχθηκε θετική απάντηση από την κυβέρνηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...