Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Προσοχή τα σαρακοστιανά! Δεν είναι αθώα


Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με τα τηγανητά καλαμαράκια και τις γαρίδες, τον ταραμά και τον χαλβά δεν είναι και τόσο ελαφρύ. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, ωστόσο πολλά από τα σαρακοστιανά τροφοδοτούν τον οργανισμό με λίπος και ανεβάζουν την πίεση. Με ρέγουλα, λοιπόν…


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα σαρακοστιανά έχουν τα πλην και τα συν τους. Πρώτος κίνδυνος η ταραμοσαλάτα: το αυγοτάραχο, το βασικό συστατικό του ταραμά, είναι πλούσια πηγή μαγνησίου - ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς -, ψευδαργύρου (ισχυρό αντιοξειδωτικό) και φωσφόρου που μεταξύ άλλων ενισχύει την όραση.

Αυτή είναι η θετική πλευρά. «Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε αλάτι και συνεπώς ευθύνεται για την αύξηση της υπέρτασης και της χοληστερόλης, όπως και οι ελιές όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος. Όσο για την ενεργειακή του αξία; Τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν σε 406 θερμίδες!

«Το ταχίνι, το κύριο συστατικό του χαλβά, ωφελεί επίσης τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες. Όμως περιέχει και ζάχαρη με αποτέλεσμα να έχει πολλές θερμίδες». Ειδικότερα, ένα λεπτό κομμάτι του σαρακοστιανού γλυκίσματος ισούται με 300 θερμίδες, οι οποίες αυξάνονται κατακόρυφα εάν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

Παράλληλα, η συνήθεια των περισσοτέρων Νεοελλήνων να κλείνουν τραπέζι σε κάποιο ουζερί, παραγγέλνοντας τη μία μερίδα τηγανητών θαλασσινών μετά την άλλη είναι ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας. «Το τηγάνι δεν αφαιρεί από τα θαλασσινά τα θρεπτικά τους συστατικά, γι’ αυτό και επιμένουμε πως είναι καλύτερο να τρώει κάποιος ψάρια έστω τηγανητά από το να μην τρώει καθόλου. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη επιλογή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και λιτής διατροφής» λέει ο κ. Καφάτος.

Το ψητό καλαμάρι (100 γραμμάρια) έχει μόνο 90 θερμίδες, ενώ μία μερίδα τηγανητά καλαμαράκια αυξάνει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 300%. Για τους «άπιστους», το παράδειγμα της γαρίδας ίσως να τους πείσει: οι βραστές γαρίδες δεν ξεπερνούν τις 150 θερμίδες, ενώ οι τηγανητές αγγίζουν τις 300.

Για μια ισορροπημένη σαρακοστιανή διατροφή, οι ειδικοί προτείνουν – με μέτρο φυσικά - ψάρι, σαλάτες, ψωμί και ελαιόλαδο, μαυρομάτικα φασόλια (μια μερίδα αρκεί για να πάρει όση πρωτεϊνική ενέργεια θα του προσέφερε η κατανάλωση μισής μπριζόλας) και σουπιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...