Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Έρχεται το μηχάνημα εφιάλτης που "διαβάζει" τον εγκέφαλο


Μια νέα τεχνική που εντοπίζει με ακρίβεια ποιες εικόνες φτάνουν στον εγκέφαλο ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ χρησιμοποίησαν μια νέα στατιστική τεχνική, την οποία εφάρμοσαν μαζί με μια εξελιγμένη έκδοση της συνηθισμένης μεθόδου εγκεφαλογραφήματος, και κατάφεραν να διαβάσουν τη σκέψη ανθρώπων, παρατηρώντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα των Φρανκ Τονγκ και Γιουκιγιάσου Καμιτάνι, τα πρώτα στάδια της επεξεργασίας εικόνων στο φλοιό του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με την αντίληψη και την εμπειρία. Αυτό έκανε τους δύο επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να παρατηρήσουν τη δραστηριότητα στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό (V1), ο οποίος κάνει την πρωταρχική επεξεργασία των εικόνων που βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Οι νευρώνες που βρίσκονται εκεί είναι διαταγμένοι σε στήλες και έχουν πλάτος κλάσματα του χιλιοστού, γι’ αυτό και η ανάγνωσή τους δεν είναι δυνατή μόνο με τη fMRI.

Ομως, σε συνδυασμό με τη νέα τεχνική, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν την προέλευση των σειρών που υπάρχουν σε ένα οπτικό πρότυπο που διεγείρει τους νευρώνες του V1. «Οι οπτικές περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε μικροσκοπικές διαφορές που έχουν οι γωνίες των σειρών και με την ανάλυσή μας μπορούμε να τις διαβάσουμε, εντοπίζοντας ποια εικόνα βλέπει κανείς» εξήγησαν, συμπληρώνοντας ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Παλιότερα, οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι μια τόσο λεπτομερής χαρτογράφηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ήταν δυνατή μόνο με τη χρήση εμφυτευμένων ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, όμως τέτοιες έρευνες δεν έγιναν ποτέ λόγω της επεμβατικής τους φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...