Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Filter X: Το ελληνικό λογισμικό - εμπόδιο στην πορνογραφία

Αν πληκτρολογήσει κανείς τη λέξη sex στη μηχανή αναζήτησης Google του Διαδικτύου, θα βρει τουλάχιστον 770 εκατομμύρια αποτελέσματα! Πως μπορεί κανείς να ξεχωρίσει πριν καν ανοίξει την ιστοσελίδα αν πρόκειται για site πορνογραφικού περιεχομένου ή για κάτι αθώο, π.χ. επιστημονικό, καλλιτεχνικό;

Στην παγωμένη Ισλανδία έφτασε η επιστημονική ευρεσιτεχνία του «Δημόκριτου», του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών, που εγκατέστησε και στο Ρέικιαβικ το πρωτοποριακό του λογισμικό Filter X, ίσως το πλέον αποτελεσματικό φίλτρο προστασίας από την πορνογραφία που διακινείται στο Ίντερνετ.

Κι αν οι νέες τεχνολογίες έδειχναν να αφήνουν πρόσφορο έδαφος για κάθε επίδοξο δράστη της ηλεκτρονικής πορνογραφίας (παιδικής και όχι μόνον), η εξέλιξη και η αξιοποίησή τους από επιστήμονες πρόσθεσαν έναν ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη και την προστασία από τη διαδικτυακή πορνογραφία.

Αυτήν την προστατευτική διάκριση επιτυγχάνει μέσα σε λιγότερο από 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου το Filter X. Όλα ξεκίνησαν όταν τέσσερις επιστήμονες του εργαστηρίου Τεχνολογικής Γνώσης και Λογισμικού του «Δημόκριτου», με επικεφαλής τον κ. Κώστα Σπυρόπουλο, άρχισαν να οργανώνουν και να ταξινομούν τις άπειρες πληροφορίες του Διαδικτύου χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αλγορίθμων. Και τα κατάφεραν, λαμβάνοντας για το εγχείρημα αυτό πατέντα ευρεσιτεχνίας. «Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης έρευνάς μας, διαπιστώσαμε ότι ορισμένες δήθεν ιστορικές ιστοσελίδες οι οποίες λειτουργούσαν ως προπαγάνδα μισαλλόδοξων φορέων είχαν πολλά ορθογραφικά λάθη, σε αντίθεση με τις πραγματικά ιστορικές ιστοσελίδες που είχαν την επιμέλεια φιλολόγων.

Επομένως, καταλήξαμε σ’ ένα βασικό στοιχείο διάκρισης», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Χανδρινός, μέλος της ερευνητικής ομάδας του «Δημόκριτου» που εργάστηκε για τη δημιουργία του φίλτρου. Το λογισμικό Filter X ήταν πλέον έτοιμο. «Δώσαμε 250 χαρακτηριστικά στο σύστημα, ώστε να έχει την αυτόματη δυνατότητα να διαχωρίζει αν μία ιστοσελίδα που δείχνει για παράδειγμα γεννητικά όργανα είναι ιατρική ή πορνογραφική. Δηλώσαμε δηλαδή τι είναι και τι δεν είναι πορνογραφία, τι αφορούν οι ιστοσελίδες και το φίλτρο αυτό μπορεί με βάση τα δεδομένα - κριτήρια που θέσαμε να αναγνωρίζει αυτόματα τα πορνογραφικά sites».

Μέχρι σήμερα, τα κλασικά προγράμματα φιλτραρίσματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο χρησιμοποιούν τεχνικές που βασίζονται σε προκαθορισμένες λίστες ιστοσελίδων ή απλό εντοπισμό λέξεων για το μπλοκάρισμα των πορνογραφικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων, με αποτέλεσμα να απορρίπτουν κάθε αίτημα του χρήστη για πρόσβαση σε σελίδες που περιλαμβάνονται στις λίστες. Αυτές οι μέθοδοι, όμως, φαίνονται ανεπαρκείς στην πράξη, καθώς δεν μπορούν να εντοπίσουν τις νέες πορνογραφικές σελίδες που δημιουργούνται καθημερινά και επιπροσθέτως μπλοκάρουν ακόμη και τις νόμιμες ιστοσελίδες.

Το Filter X εγκαταστάθηκε πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς επίσης και σε ορισμένες εταιρείες του εξωτερικού. «Μέχρι στιγμής έχουμε εγκαταστήσει περίπου 20 φίλτρα. Αν εξαιρέσουμε τα σχολεία, όπου η δοκιμαστική τους εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Filter X είναι ένα λογισμικό που δεν διανέμεται δωρεάν», επισημαίνει ο κ. Χανδρινός.

Προστασία για όλους

Το φίλτρο προστασίας από την πορνογραφία στο Ίντερνετ απευθύνεται σ’ ένα ευρύ κοινό, από τον γονιό που θέλει να προστατεύσει το ανήλικο παιδί του μέχρι επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ίντερνετ καφέ ή δημόσιες βιβλιοθήκες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Άλλωστε, το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3625/2007) προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις, καθώς υπέχουν ποινική ευθύνη όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ή διακινούν τέτοιο υλικό αλλά και οι διοικήσεις των νομικών προσώπων στο μηχανογραφικό σύστημα των οποίων θα εντοπισθεί υλικό παιδικής πορνογραφίας. Εάν το παράπτωμα (διακίνηση ή κατοχή πορνογραφικού υλικού) καταλογιστεί σε υψηλόβαθμο στέλεχος (π.χ. μιας εταιρείας), προβλέπεται για το νομικό πρόσωπο πρόστιμο από 20.000 έως 3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ή προσωρινή απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από ένα μήνα έως δύο έτη.

Σε περίπτωση που το παράπτωμα καταλογιστεί σε απλό στέλεχος, το πρόστιμο για το νομικό πρόσωπο ανέρχεται από 10.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...