Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Το «χέρι» του Θεού


Όχι δεν πρόκειται για το χέρι του Θεού, ούτε για φωτομοντάζ της NASA. Η διπλανή εικόνα μας έρχεται από το διαστημικό "τηλεσκόπιο" Chandra X-ray Observatory της NASA.

Στο κέντρο της φωτογραφίας φαίνεται ένα σχετικά νέο και ισχυρό pulsar γνωστό με το όνομα PSR B1509-58. (Ένα pulsar είναι ένας αστέρας νετρονίων που περιστρέφεται πολύ γρήγορα.) Γύρω από τον pulsar έχουν σχηματιστεί διάφοροι ενδιαφέροντες σχηματισμοί όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Να σημειώσουμε ότι στην εικόνα οι χαμηλής ενέργειας ακτίνες X φαίνονται με κόκκινο, η μεσαίου επιπέδου συχνότητες με πράσινο και οι πιο υψηλές συχνότητες με μπλε. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο B1509 έχει ηλικία 1700 ετών και βρίσκεται σε απόσταση 17000 ετών φωτός από τη Γη.
Πηγή: paideia.gr

*

Μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως γιγάντιο κοσμικό χέρι, δημοσιοποίησε η NASA. Στην πραγματικότητα απεικονίζεται το νεφέλωμα που παράγεται από το θάνατο ενός άστρου και απλώνεται σε απόσταση 150 ετών φωτός. Στην απόκοσμη εικόνα, που ελήφθη από το τηλεσκόπιο Chandra, καταγράφεται κάτι σαν μια γαλάζια παλάμη που προσπαθεί να αγγίξει μια κόκκινη λάμψη. Αν και η εικόνα μοιάζει εξωπραγματική, αποτελεί την αποτύπωση ενός συνηθισμένου φαινομένου και συγκεκριμένα το θάνατο ενός άστρου, που στην επιστημονική ορολογία λέγεται πάλσαρ. Το συγκεκριμένο ονομάζεται PSR B 1509-58. Το πάλσαρ αυτό, που βρίσκεται 1.700 έτη φωτός μακριά από τη Γη, βρίσκεται στο κέντρο της «γαλάζιας παλάμης» και καθώς καταρρέει απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας. Το νεφέλωμα, που παράγεται από την ενέργεια που διασκορπίζεται, έχει διάμετρο 12 μιλίων και απλώνεται σε απόσταση 150 ετών φωτός. Το νεφέλωμα, που αποτελείται από το «γαλάζιο χέρι» και το χρυσοκόκκινο φως, είναι ένα γειτονικό νέφος αερίων, που έχει ενεργοποιηθεί από τον άνεμο ηλεκτρονίων και ιόντων τα οποία απελευθερώνονται από το πάλσαρ και τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε διαφορετικής έντασης ενέργεια.
Πηγή: in.gr

Ηλεκτρονικοί εγκληματίες λυμαίνονται το Ίντερνετ με όπλα ιούς και e-mail


Οργιάζουν στο Διαδίκτυο οι ηλεκτρονικοί κλέφτες που υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα στους σκοτεινούς δρόμους του κυβερνοχώρου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Τα εργαλεία τους είναι ιοί, σκουλήκια, δούρειοι ίπποι και παραπλανητικά μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Oι ηλεκτρονικοί κλέφτες μηχανεύονται συνεχώς νέους τρόπους για να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Διαδικτύου. Στόχος τους είναι αριθμοί πιστωτικών καρτών, τραπεζικοί λογαριασμοί, αριθμοί φορολογικού μητρώου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να διατεθεί στη μαύρη αγορά που γνωρίζει τεράστια άνθηση. Σύμφωνα με έκθεση της Symantec, εταιρείας που παράγει λογισμικά ασφαλείας, η αντοχή της βιομηχανίας επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η ζήτηση για διάφορα προσωπικά στοιχεία χρηστών του Διαδικτύου, παραμένει σταθερή. Έτσι, ένας αριθμός πιστωτικής κάρτας μπορεί να κοστίσει από 6 σεντς έως 30 δολάρια (ανάλογα με τον αριθμό των παραγγελιών), η πρόσβαση σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από 10 σεντς έως 100 δολάρια, ενώ η πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς από 10 δολάρια έως 1.000 δολάρια.

Ηλεκτρονικό «ψάρεμα»
Οι ηλεκτρονικοί κλέφτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ευρέως το phishing, μια μέθοδο «ψαρέματος» των προσωπικών δεδομένων με πλαστό email. Τα τρία τέταρτα αυτών των e-mail είχαν σχέση με τραπεζικά προϊόντα, όπως προσφορές για χαμηλότοκα δάνεια ή αναχρηματοδοτήσεις υποθηκών. Το phishing μπορεί να θεωρηθεί πλέον μια παραδοσιακή απάτη. Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, οι απατεώνες του Διαδικτύου έχουν εξαπολύσει παράλληλα μια πολυμέτωπη επίθεση με όπλο τους λεγόμενους «κακόβουλους κώδικες», δηλαδή ιούς, σκουλήκια και δούρειους ίππους, σε ιστοσελίδες που περιέχουν προσωπικά δεδομένα. «Από τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων της τελευταίας 20ετίας, το 60% πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Symantec Βίνσεντ Γουίφερ. Στόχος των επιθέσεων δεν είναι πλέον οι ιστοσελίδες τραπεζών και εταιρειών, οι οποίες είναι καλά προστατευμένες. Οι ηλεκτρονικοί κλέφτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ιστοσελίδες που περιέχουν προσωπικά δεδομένα χωρίς να έχουν τόσο ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας, όπως είναι τα σάιτ που συγκεντρώνουν προτάσεις για φτηνά τουριστικά καταλύματα.

Στο στόχαστρο οι πιστωτικές

ΤΟ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ προϊόν στη μαύρη αγορά είναι τα στοιχεία πιστωτικών καρτών, ενώ ακολουθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Αν καταλάβω τον χώρο σου, μπορώ να τον χρησιμοποιήσω για να στείλω spam ή να υποδυθώ εσένα», συνοψίζει ο αντιπρόεδρος της Symantec. Ένα άλλο στοιχείο που διαπιστώνεται στην έκθεση είναι ότι πλέον έχει αλλάξει η ταυτότητα των κλεφτών. Αν κάποτε ήταν νεαροί ερασιτέχνες που σκορπούσαν τον τρόμο στο Διαδίκτυο, σήμερα οι συμμορίες του κυβερνοχώρου συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Και όποιος δεν υπακούει στους κανόνες, μπορεί να αποκλειστεί από μια μελλοντική δουλειά, να δεχθεί μια ανελέητη ηλεκτρονική επίθεση ή ακόμη και απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα.


Πως υποκλέπτονται τα προσωπικά δεδομένα

ΜΕ ΠΛΑΣΤΟ e-ΜΑΙLτο οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από κάποια γνωστή τράπεζα, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. και περιέχει σύνδεσμο προς πλαστή ιστοσελίδα ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που απευθύνονται σε μια ομάδα ανθρώπων (π.χ. σε υπαλλήλους μιας εταιρείας με αποστολέα τον εργοδότη)

ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ εξυπηρέτησης ή ζητείται ο αριθμός του παραλήπτη, ώστε να επικοινωνήσουν μαζί του οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι της εταιρείας ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και δεδομένα από το προφίλ χρηστών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι ηλεκτρονικοί κλέφτες στέλνουν εξατομικευμένα μηνύματα με παραπομπή σε εικονικό σάιτ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ χρησιμοποιούν ιούς, σκουλήκια και δούρειους ίππους για να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα πελατών που θεωρητικά περιέχονται σε ασφαλείς ιστοσελίδες
Τρόποι προφύλαξης

να γνωρίζετε ότι καμία αξιόπιστη εταιρεία δεν επικοινωνεί για ζητήματα που αφορούν προσωπικούς λογαριασμούς μέσω e-mail Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗστις κανονικές ιστοσελίδες τραπεζών και εταιρειών αρχίζει με https αντί για http, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει ένα λουκετάκι ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ τηλεφωνικά με την εταιρεία για να εξακριβώνετε τη γνησιότητα του μηνύματος ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ πάντα λογισμικό προστασίας από ιούς (θα το βρείτε δωρεάν στην ιστοσελίδα του avg.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ψηφιακό φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας spamfighter

Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου saferinternet.gr

Απο που ερχεστε...