Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ο "Ξάδελφος Ζακά"


Απόψε 31 Μαρτίου στις 23.30 το βράδυ, η "Εμπόλεμη Ζώνη" του Σωτήρη Δανέζη ταξιδεύει στην Αϊτή και παρουσιάζει το νέο ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σειράς του Mega με τίτλο "Ο Ξάδελφος Ζακά".

Όταν η Αϊτή, η πατρίδα του Βουντού, γίνεται η πατρίδα εκατομμυρίων πεινασμένων, τότε πιστοί και ιερείς της αφρικανικής παραδοσιακής θρησκείας θυμούνται τον Cousin Zaka, τον Ξάδελφο Ζακά...

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ
Όταν ο μισός πληθυσμός μιας χώρας υποφέρει από υποσιτισμό, όταν ένας στους δύο κατοίκους της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι περισσότεροι δεν ξέρουν πότε και τι θα φάνε, όταν η πατρίδα του Βουντού γίνεται η πατρίδα εκατομμυρίων πεινασμένων τότε πιστοί και ιερείς της αφρικανικής παραδοσιακής θρησκείας θυμούνται τον "Cousin Zaka", τον "Ξάδελφο Ζακά". "Υπάρχει ένα πνεύμα υπεύθυνο για τη γη, υπεύθυνο για να φυτέψει και να δώσει τροφή στο λαό".

Ο "Ξάδελφος Ζακά" είναι σαν τον υπουργό Γεωργίας στον κόσμο των πνευμάτων, είναι αγρότης, καλλιεργεί φυτείες και προσφέρει τροφή. Είναι ένα πνεύμα που το έχουν περιφρονήσει...", λέει η ιέρεια του Βουντού Σαντάλ Λαμάρ σε μια προσπάθεια να εξηγήσει πως η πρόσφατη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έγινε ζήτημα ζωής και θανάτου για την πλειοψηφία των κατοίκων στη μακρινή Αϊτή.

Μπισκότα για φτωχούς φτιαγμένα από ξεραμένη λάσπη, τελετές βουντού με εκστατικούς χορούς και επικλήσεις στα πνεύματα, "ανθρώπινες χωματερές" με ζωές στα όρια της εξαθλίωσης, καταστροφικές πολιτικές, αποτυχημένες διεθνείς παρεμβάσεις και ένας στρατός από κυανόκρανους του ΟΗΕ με το δάχτυλο στη σκανδάλη, συνθέτουν την εικόνα της πιο φτωχής χώρας του δυτικού ημισφαιρίου σε ένα ντοκιμαντέρ που οι αλήθειες του σοκάρουν.

Η Αϊτή βρίσκεται στην Καραϊβική, στο νησί Ισπανιόλα. Η γη των πρώην σκλάβων απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1804. Ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση του 1821 και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος.

Δεκαετίες πολιτικής αστάθειας, δικτάτορες που διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στην εξουσία, και μια σειρά από αποτυχημένες παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας, έφεραν την Αϊτή στην κορυφή της λίστας με τις φτωχότερες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Τον Απρίλιο του 2008, η άνοδος στις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα παγκοσμίως, χτυπά την Αϊτή πιο δυνατά και από τους τυφώνες της Καραϊβικής που σαρώνουν το νησί κάθε καλοκαίρι... Ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους. Οι διαδηλωτές άρχισαν να λεηλατούν καταστήματα, αλλά κυρίως αποθήκες τροφίμων του ΟΗΕ. Οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης κλήθηκαν να αποκαταστήσουν την τάξη.

Όταν σίγησαν τα όπλα, έξι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 είχαν τραυματιστεί, οι 84 από σφαίρες. "Εκπλαγήκαμε όλοι από τη διάσταση της κρίσης, γιατί επηρέασε όλο τον κόσμο. Όμως η μόνη χώρα που έπεσε η κυβέρνηση, είναι η Αϊτή", λέει ο Μαμάντου Μπάε, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) στην Αϊτή.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη είναι η ασφάλεια στην παραγκούπολη του Πορτ-ο-Πρενς. Μια συνοικία από τσιμεντόλιθους και λαμαρίνες με 1,5 εκατομμύριο ψυχές που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Την ονομάζουν "η Πόλη του Ήλιου". Βραζιλιάνοι κυανόκρανοι ζητούν από τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ να φορέσουν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη για να ακολουθήσουν τους στρατιώτες του ΟΗΕ, που με παρατεταμένα τα όπλα καταδιώκουν μέλη συμμοριών στα σοκάκια της παραγκούπολης.

"Ο λόγος που συμβαίνουν αυτά είναι γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι για να φέρει ειρήνη στην "Πόλη του Ήλιου", πρέπει να σταματήσει τους ‘chimeres’, μια ομάδα τύπων που σηκώνονται μια μέρα και λένε ‘θα προσπαθήσω να βρω τον δικό μου τρόπο να επιβιώσω, γιατί έχω οικογένεια και τον εαυτό μου. Αν βρω ένα εννιάρι πιστόλι σήμερα μπορεί να έχω μία ή δυο χιλιάδες ή διακόσιες χιλιάδες δολάρια αύριο", τονίζει ο Ρόμπινσον, ένας νεαρός που μεγάλωσε στην παραγκούπολη και τώρα βοηθά στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας για λογαριασμό μιας αμερικανικής ΜΚΟ.

"Στην Πόλη του Ήλιου δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν νοσοκομεία, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει τίποτα. Και όταν δεν έχουμε τίποτα θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε να επιβιώσουμε με τον δικό μας τρόπο, και θα το κάνουμε λάθος. Εδώ, οι άνθρωποι δεν έχουν βοήθεια, δεν έχουν υποστήριξη και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να βοηθήσουν τους εαυτούς τους".

Ο φακός της "Εμπόλεμης Ζώνης" καταγράφει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση της οικογένειας Τουσέντ. Όπως και οι περισσότεροι Αϊτινοί τρώνε λιγότερο από τρία γεύματα την εβδομάδα, ψάχνουν απελπισμένα για μια δουλειά, πρέπει να μεγαλώσουν δύο παιδιά. "Από το πρωί που σηκώθηκα δεν έχω φάει τίποτε και έχω και ένα μωρό το οποίο ρουφάει από μένα. Δεν έχω ελπίδα...μόνο ο Θεός ξέρει ποιος θα έρθει να μας βοηθήσει", λέει με απογοήτευση η Λαζνά Τουσέντ.

"Δεν έχω που να βρω λεφτά σήμερα γιατί είναι Κυριακή, δεν μπορώ να βρω λεφτά για να φάμε. Σήμερα δεν έχω τίποτε...", συμπληρώνει ο σύζυγός της. Θα περάσουν τρεις μέρες μέχρι να βάλουν στο τραπέζι τους ένα πιάτο ρύζι.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στον σκουπιδότοπο του Πορτ-ο-Πρενς εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά περιμένουν τα αυτοσχέδια απορριμματοφόρα. Χώνονται μέχρι το γόνατο στα "φρέσκα" σκουπίδια και προσπαθούν να εντοπίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά: μεταλλικά αντικείμενα, κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια.

Μέσα σ’ ένα σύννεφο από μύγες και έντομα, οι άνθρωποι παλεύουν με τα ποντίκια. Πίνουν τα μισοτελειωμένα αναψυκτικά και βάζουν στις τσέπες ότι θεωρούν αρκετά καθαρό για να φαγωθεί αργότερα.

"Θα ζωγράφιζα την "Πόλη του Ήλιου" με το χρώμα του αίματος. Και το χρώμα της νύχτας. Κόκκινο για το αίμα και μαύρο για την αιώνια νύχτα... Και είναι σκοτάδι εκεί, ακόμη και την ημέρα. Στην "Πόλη του Ήλιου", ο ήλιος δεν ανατέλλει...", λέει ο Φρανκετιέν, ο πιο γνωστός ζωγράφος και συγγραφέας της Αϊτής.
Πηγή: Mega

Ίντερνετ και θεμελιώδη δικαιώματα στο Ευρωκοινοβούλιο


Έκκληση για ελευθερία, αλλά με ασφάλεια στο διαδίκτυο απευθύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας με μεγάλη πλειοψηφία σχετική έκθεση που υπογράφει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης.

Ήταν η πρώτη από μία σειρά εκθέσεων που θα συζητηθούν στο Στρασβούργο με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Ίντερνετ. Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Λαμπρινίδης ζητάει μία πανευρωπαϊκή «Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο». Φοβάται άραγε ότι μας απειλεί ο «Μεγάλος Αδελφός», όπως είχε προβλέψει πριν από δεκαετίες ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζωρτζ ΄Οργουελ;

«Δεν θεωρώ ότι ο Μεγάλος Αδερφός είναι προφητεία που θα πραγματοποιηθεί απαραίτητα, αλλά είναι μία προειδοποίηση» δηλώνει ο Σταύρος Λαμπρινίδης στην Deutsche Welle. «Πρέπει να μας αφυπνίσει η πιθανότητά του και να λάβουμε τα μέτρα μας από τώρα»

Ψηφιακά προφίλ υπόπτων
Η έκκληση των ευρωβουλευτών είναι ιδιαίτερα επίκαιρη: σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι αρχές θέλουν να δημιουργήσουν «ψηφιακά προφίλ» υπόπτων ή και... λιγότερο υπόπτων, τα οποία θα διατηρούνται στο αρχείο και θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ήταν αυτή η αφορμή για την έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή;

«Δεν ήταν αυτή η αφορμή μόνον, ήταν πολλές οι αφορμές, αλλά αυτό που θέτετε είναι πολύ σημαντικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει ήδη μία έκθεση γι αυτό το θέμα του profiling. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδειγμα ενδιαφέρον: πριν από 40 χρόνια κανείς δεν ήξερε τι εφημερίδα διάβαζα. Οι υπηρεσίες της δικτατορίας φυσικά έψαχναν να δουν τι εφημερίδα διαβάζω για να ανοίξουν ένα φάκελο στο όνομά μου και να πουν ότι ο Λαμπρινίδης κατά πάσα πιθανότητα είναι κομμουνιστής. Σήμερα μέσω του ίντερνετ όποια εφημερίδα και να διαβάσω, ελληνική ή ξένη, αφήνω ένα ψηφιακό ίχνος. Θα πει ότι επειδή το άφησα το ίχνος αυτό έχω δώσει και τη συγκατάθεσή μου σε οποιονδήποτε, αστυνομία ή ιδιωτική εταιρεία, να αρχίσει να κρίνει αν είμαι δεξιός ή αριστερός; Αν μου αρέσει αυτό το φαγητό ή το άλλο; Αν έχω πρόβλημα υγείας εκεί ή κάπου αλλού;»

Υπάρχουν όρια και στο διαδίκτυο
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια η ισορροπία ανάμεσα στα δύο πολύτιμα έννομα αγαθά, την ελευθερία και την ασφάλεια, έχει διαταραχθεί επικίνδυνα υπέρ της ασφάλειας! Βέβαια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραδέχεται ότι ακόμα και στο διαδίκτυο δεν μπορεί να επικρατεί απόλυτη ασυδοσία. Προειδοποιεί όμως ότι η αστυνόμευση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια που θέτει ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου...

«Έχω το θεμελιώδες δικαίωμα να περπατάω όπου θέλω. Αλλά από τη στιγμή που βγήκαν αυτοκίνητα, υπάρχουν και φανάρια για να μη σκοτώνεσαι... Πάντοτε οι νομοθέτες επιτρέπεται να βάζουν κανόνες για το ευρύτερο καλό. Αλλά αυτοί οι κανόνες πρέπει να ακολουθούν στην Ευρώπη ένα πολύ απλό τεστ: να είναι απαραίτητοι, να είναι αναλογικοί προς το κακό που πάνε να αντιμετωπίσουν και να είναι και θεμιτοί σε μία δημοκρατική κοινωνία. Και τα τρία. Όχι ή το ένα ή το άλλο...»

Ψηφιακός αναλφαβητισμός
Οι ευρωβουλευτές ζητούν την καταπολέμηση του «ψηφιακού αναλφαβητισμού» που χαρακτηρίζεται ως «ο αναλφαβητισμός του 21ου αιώνα». Απαιτούν όμως και νομοθετικά μέτρα για τον περιορισμό της υποτιθέμενης «συγκατάθεσης» του χρήστη, ο οποίος, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιεί, εκχωρεί δικαιώματά του με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε επιλεγμένες υπηρεσίες. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «αν έρθει ποτέ ο Μεγάλος Αδελφός, τότε θα έρθει με τη συγκατάθεσή μας...»

«Δεν φοβάμαι ότι θα επιβληθεί ο Μεγάλος Αδελφός επειδή θα τον επιβάλει κάποιο αυταρχικό καθεστώς ή μία δικτατορία. Ο κίνδυνος, εάν έρθει αυτή η κοινωνία, είναι ότι θα επιβληθεί σχεδόν με τη συναίνεσή μας. Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες βομβαρδίζονται από αστυνομικά μέτρα που περιορίζουν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα. Σχεδόν πάντοτε τα παίρνουν υπό την απειλή ενός τεράστιου κινδύνου, αλλά μετά διολισθαίνουν να τα χρησιμοποιούν και για άλλα πράγματα: οργανωμένο έγκλημα, μετά απλώς έγκλημα, μετά και ο τσαντάκιας στο δρόμο... Αυτή η σαλαμοποίηση δικαιωμάτων υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει στο να ξυπνήσουμε μια μέρα με μία κάμερα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και να πούμε: «μα εγώ είπα ναι»; Και η απάντηση μπορεί να είναι «ναι». Δεν είπαμε ναι σε αυτό ακριβώς, αλλά είπαμε ναι σε εκατό πράγματα προηγουμένως που μας είχαν συνηθίσει να τα κάνουμε...»
Πηγή: dw-world

Νέοι τόνοι αισιοδοξίας στη Βόννη


Με τη συμμετοχή 2600 εκπροσώπων από 175 χώρες ξεκίνησε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα – η Γερμανία έχει εκπληρώσει ήδη τους στόχους του Κυότο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Με τη συμμετοχή 2.600 εκπροσώπων από 175 χώρες του κόσμου ξεκίνησε χθες στη Βόννη ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Στόχος της συνάντησης που διοργανώνει ο ΟΗΕ είναι η προετοιμασία της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, όπου θα εγκριθεί η διάδοχη συμφωνία του πρωτόκολλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.

Επί τάπητος τα νέα όρια
Περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ζητά η GreenpeaceBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ζητά η GreenpeaceΣτο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, το εύρος της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι οικονομικές ενισχύσεις προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων, από τους συνολικά 3 που θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου και την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Επί τάπητος τα όρια που είναι διατεθειμένες να δεχθούν οι χώρες - μέλη για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων Ιαπωνία δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, Ίβο ντε Μπουρ:

"Από την Ιαπωνία και την Ρωσία δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρους στόχους. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα φέρουμε χρήματα στο τραπέζι. Η προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες".

Η Γερμανία εκπληρώνει τους στόχους
Χθες ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε από το βήμα της διάσκεψης ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει ήδη τους στόχους του πρωτοκόλλου του Κυότο καθώς έχει μειώσει κατά 23,3 % τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 1990 (το Κυότο ορίζει το όριο του 21 %). Το γεγονός ότι η Γερμανία πετυχαίνει τον στόχο τρία χρόνια πριν τη σχετική προθεσμία, που είναι το 2012, έδωσε την ευκαιρία στον Γερμανό υπουργό να δηλώσει μετά χαράς ότι «η Γερμανία είναι πρωτοπόρα στην προστασία του κλίματος».

Ικανοποιητική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο εκπρόσωπος της Greenpeace στη Γερμανία Μάρτιν Κάιζερ, τόνισε ωστόσο ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει περισσότερα: "Η οικονομική κρίση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει το κράτος σε ανανεώσιμες πηγές και να αποχαιρετίσει τις παλιές και πεπαλαιωμένες τεχνολογίες που βασίζονται στο κάρβουνο και την ατομική ενέργεια".

Στερν: «Γεγονός η αλλαγή του κλίματος»
Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι συμμετέχοντες στον ειδικό εντεταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης για τις κλιματικές αλλαγές Τοντ Στερν. Στην ομιλία του ο κ. Στερν τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός ενώ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού το μείζον αυτό πρόβλημα. «Κανείς στην ομάδα μου δεν πρόκειται να υποβαθμίσει το ζήτημα», τόνισε πολύ χαρακτηριστικά υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συνέδρων. «Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα μετά την αδράνεια της διακυβέρνησης Μπους στο πεδίο της περιβαλλοντικής πολιτικής», σημειώνουν σήμερα Γερμανοί σχολιαστές.

Από την πλευρά του ο κ. Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την διεξαγωγή περιβαλλοντικής διάσκεψης στην Ουάσιγκτον τον ερχόμενο μήνα, ζήτησε ωστόσο από την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία του κλίματος. «Ακόμη και η νέα κυβέρνηση υπό τον Μπάρακ Ομπάμα θέτει στόχους που δεν είναι επαρκείς, τουλάχιστον για τη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος.
Πηγή: dw-world

Ξεκίνησε στη Βόννη η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα


Ξεκίνησε την Κυριακή στη Βόννη η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας σύναψης νέας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Στη σύνοδο συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ προσπαθώντας να καταλήξουν σε αποδεκτές λύσεις για τη διάσωση του πλανήτη, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα έγινε δεκτή στη σύνοδο η ομιλία του Αμερικανού απεσταλμένου, Τοντ Στερν, που σηματοδοτεί στροφή της περιβαλλοντικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει την πολιτική Μπους αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο και αναλαμβάνοντας δράση», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Η σύνοδος της Βόννης θα διαρκέσει δυο εβδομάδες και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, το οποίο ο εκτελεστικός γραμματέας της επιτροπής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές χαρακτήρισε «κρίσιμο».

Αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ

Τη λήψη μέτρων για την προστασία της άγριας πανίδας ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, χαράσσοντας νέα στρατηγική αναφορικά με τα προστατευόμενα ήδη.

«Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες η Οργάνωση για τα Είδη που απειλούνται με Εξαφάνιση έχει προστατεύσει με επιτυχία την άγρια πανίδα της Αμερικής. Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε αυτή τη δράση και όχι να την αποδυναμώσουμε», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Κατά τη σκοτεινή εποχή της διακυβέρνησης Μπους, ελάχιστα μέτρα ελήφθησαν για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για να δικαιολογήσει τη στάση του, η οποία είχε μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, κρυβόταν πίσω από την οικονομία.

Ο Ομπάμα ωστόσο ακολουθεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική, προσπαθώντας να τονώσει την οικονομία προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υλοποιώντας αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα.

«H Επιλογή μας», το καινούριο βιβλίο του Αλ Γκορ


«H Επιλογή μας», είναι το καινούριο βιβλίο του Αλ Γκορ, που θα κυκλοφορήσει στις 3 Νοέμβριου, τυπωμένο εξ΄ ολοκλήρου σε ανακυκλωμένο χαρτί και αποτελεί τη συνέχεια του επιτυχημένου μπέστ σέλλερ « Άβολη αλήθεια».

Ο εκδοτικός οίκος Rodale Inc. αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι, το καινούριο βιβλίου του Αλ Γκορ, θα παρουσιάζει λύσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, θα διατεθούν στη Συμμαχία για την Προστασία του Κλίματος.

Το προηγούμενο του βιβλίο ,«Άβολη αλήθεια», κατάφερε να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, περνώντας το μήνυμα για τις κλιματικές αλλαγές που απειλούν τον πλανήτη.

«H Επιλογή μας», έρχεται να τονίσει ότι ήρθε η ώρα για άμεση δραστηριοποίηση ολόκληρης της ανθρωπότητας, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που μαστίζει το πλανήτη και συνεχίζει να αναπτύσσεται σε ραγδαίους ρυθμούς.

Ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007, από κοινού με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει για την ενημέρωση του κόσμου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.
Πηγή: econews

Ο νικητής είναι μόνος


Ο Πάουλο Κοέλιο επιστρέφει...

Περιγραφή:
«Αυτό το σπινθηροβόλο βιβλίο, που εκτυλίσσεται σε διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες, είναι μια αλληγορική ιστορία για τη ρηχότητα, την απληστία και τη λατρεία των διασήμων, γραμμένη από τον Paulo Coelho, το συγγραφέα διεθνών μπεστ σέλερ (Ο Αλχημιστής), η οποία μελετά με αυστηρό βλέμμα την Υπερτάξη, την ελίτ της ελίτ, που τα μέλη της είναι προσκολλημένα στην πολυτέλεια που διαφθείρει. Το σήμα κατατεθέν του Κοέλο, ο μυστικισμός και τα τόσο χαρακτηριστικά για το έργου του πνευματικά μηνύματα, προσθέτουν κάτι ακόμα στο σασπένς της υπόθεσης» - εξειδικευμένο περιοδικό Publishers Weekly

«Έγραψα αυτό το βιβλίο όταν αποφάσισα να φωτογραφήσω την εποχή μου», λέει ο διεθνώς επιτυχημένος συγγραφέας Paulo Coelho. Στο Ο νικητής είναι μόνος, το δωδέκατο μυθιστόρημά του, ο Paulo Coelho καταπιάνεται για μια ακόμα φορά με τα θέματα που έχουν αποτελέσει έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο: την αναζήτηση του πραγματικού μας εαυτού, το φόβο, το τίμημα της φήμης και το πώς ο πλούτος, η υπερβολή και η ρηχότητα μπορεί να καταστρέψουν σχέσεις και πνευματικές αξίες.

Το: "Ο νικητής είναι μόνος" είναι γεμάτο σκέψεις για την προσωπική δύναμη και τα αθώα όνειρα που χειραγωγούνται ή καταστρέφονται από την επιτυχία. Εκτυλίσσεται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, στον κόσμο της μόδας και του κινηματογράφου, στο φεστιβάλ των Καννών. Ο Ιγκόρ, ένας επιτυχημένος και πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, ψάχνει κάποιον να θυσιάσει στο όνομα της αγάπης για να στείλει ένα μήνυμα στην πρώην γυναίκα του, την Εύα. Καθώς πάντα πίστευε ότι η ζωή του μαζί της ήταν μέρος ενός θεϊκού σχεδίου, της είχε πει ότι θα κατέστρεφε κόσμους ολόκληρους για να την ξαναφέρει κοντά του αν ποτέ την έχανε.
Καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία και εκτροχιάζεται η ηθική, έρχεται στην επιφάνεια η πάλη μεταξύ μιας δύναμης του κακού, που παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο ενός καθ' έξη δολοφόνου, και της κοινωνίας.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στις: 2 Απριλίου.

Συγγραφέας: Πάουλο Κοέλιο
Κατηγορία: Ξένη λογοτεχνία
Εκδόσεις: Λιβάνης Α.Α.

Χρονολογία Έκδοσης: 2009

Μπορείτε να το παραγγείλετε από το: greekbooks.gr

Απο που ερχεστε...