Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ξεκίνησε στη Βόννη η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα


Ξεκίνησε την Κυριακή στη Βόννη η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας σύναψης νέας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Στη σύνοδο συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ προσπαθώντας να καταλήξουν σε αποδεκτές λύσεις για τη διάσωση του πλανήτη, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα έγινε δεκτή στη σύνοδο η ομιλία του Αμερικανού απεσταλμένου, Τοντ Στερν, που σηματοδοτεί στροφή της περιβαλλοντικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει την πολιτική Μπους αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο και αναλαμβάνοντας δράση», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Η σύνοδος της Βόννης θα διαρκέσει δυο εβδομάδες και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, το οποίο ο εκτελεστικός γραμματέας της επιτροπής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές χαρακτήρισε «κρίσιμο».

Αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ

Τη λήψη μέτρων για την προστασία της άγριας πανίδας ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, χαράσσοντας νέα στρατηγική αναφορικά με τα προστατευόμενα ήδη.

«Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες η Οργάνωση για τα Είδη που απειλούνται με Εξαφάνιση έχει προστατεύσει με επιτυχία την άγρια πανίδα της Αμερικής. Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε αυτή τη δράση και όχι να την αποδυναμώσουμε», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Κατά τη σκοτεινή εποχή της διακυβέρνησης Μπους, ελάχιστα μέτρα ελήφθησαν για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για να δικαιολογήσει τη στάση του, η οποία είχε μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, κρυβόταν πίσω από την οικονομία.

Ο Ομπάμα ωστόσο ακολουθεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική, προσπαθώντας να τονώσει την οικονομία προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υλοποιώντας αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...