Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Η συσκευή που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμο


Ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, εφηύραν μια συσκευή η οποία χρησιμοποιώντας μόνο το φως του ήλιου μετατρέπει ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην Καθημερινή.

Τέτοιες συσκευές, εφόσον εφαρμοστούν σε ευρύτερη κλίμακα, προσφέρουν ένα νέο τρόπο για να αφαιρέσουν διοξείδιο από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέψουν σε καύσιμα ή άλλες χημικές ουσίες, γεγονός που θα μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», οι οποίες επιβαρύνουν την άνοδο της θερμοκρασίας και την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μας.

Υπάρχουν και άλλες ερευνητικές ομάδες μέχρι τώρα που έχουν αναπτύξει μεθόδους για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οργανικές χημικές ουσίες όπως το μεθάνιο, χρησιμοποιώντας ως καταλύτες νανοσωματίδια από διοξείδιο του τιτανίου, όμως απαιτούν υπεριώδες φως για να τροφοδοτηθούν οι αναγκαίες χημικές αντιδράσεις.

Η νέα ανακάλυψη, που έγινε από τον Κρεγκ Γκράιμς, ανέπτυξε για πρώτη φορά μια μέθοδο που λειτουργεί χωρίς υπεριώδες φως, αλλά απλώς με το κοινό ορατό φως του ήλιου. Η νέα τεχνολογία έγινε εφικτή, επειδή οι ερευνητές μπόρεσαν να βελτιώσουν τις καταλυτικές ιδιότητες του διοξειδίου του τιτανίου διαμορφώνοντάς το σε μορφή νανοσωλήνων, η κάθε μια πλάτους 135 νανομέτρων και μήκους 40 μικρών, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τη συνολική επιφάνεια.

Επικαλύπτοντας την επιφάνεια επίσης με καταλυτικό χαλκό και σωματίδια πλατίνας, βελτίωσαν περαιτέρω το αποτέλεσμα. Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια επιφάνεια νανοσωλήνων με εμβαδόν δύο τετραγωνικών εκατοστών μέσα σε ένα μεταλλικό θάλαμο με ένα παράθυρο από χαλαζία. Στη συνέχεια διοχέτευσαν μέσα στο θάλαμο διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς και το τοποθέτησαν στον ήλιο για τρεις ώρες.

Η ενέργεια των ηλιακών ακτίνων μετέτρεψε το διοξείδιο και τους υδρατμούς σε μεθάνιο και άλλα οργανικά στοιχεία, όπως αιθάνιο και προπάνιο, με ρυθμό 160 μικρολίτρων ανά ώρα ανά γραμμάριο νανοσωλήνων. Το αποτέλεσμα αυτό είναι 20 φορές υψηλότερο από ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά θεωρείται ακόμα αρκετά χαμηλό για να μπορέσει να έχει άμεση πρακτική εφαρμογή. Αν η χημική αντίδραση διακοπεί νωρίς, η συσκευή παράγει ένα μείγμα μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου, γνωστό ως «αέριο σύνθεσης» (syngas), το οποίο στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε πετρέλαιο ντίζελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...