Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Έρχονται νέα σκληρά μέτρα


Υπό τις πιέσεις των Βρυξελλών και ενόψει των δύο ecofin στις 10 και 24 Μαρτίου, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται προς την αναζήτηση νέων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα για την επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας αναμένεται να γίνει πριν από το Πάσχα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο αναζητά περισσότερους πόρους κυρίως από έκτακτα μέτρα τα οποία είναι βέβαιο ότι μπορούν τα εισπραχθούν μέσα στο 2009. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η εισήγηση για έκτακτη εισφορά σε υψηλά εισοδήματα (η εισήγηση βάζει όριο τα 50.000 ευρώ) είτε σταθερή στα 1.000 ευρώ είτε ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος. Η συγκεκριμένη πρόταση συνεχίζει να υπάρχει ως εισήγηση στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας.

Ένα δεύτερο σενάριο έχει σημείο αναφοράς το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων η οποία αναμένεται να συμβάλει στα δημόσια έσοδα με 2,5 δισ. ευρώ περίπου. Παράλληλα όμως με μέτρα τα οποία θα πρέπει πάση θυσία να φέρουν χρήματα στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αποτέλεσμα και οι προσπάθειες μείωσης των δαπανών που περιλαμβάνονται στα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής του ΠΣΑ.

Τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι μεταξύ άλλων:

- Επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ

- Επιβολή εισφοράς για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων

- Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

- Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

- Επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών

- Θέσπιση ρύθμισης για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος χωρίς την επιβολή προστίμων

- Παράταση των ρυθμίσεων για την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου ανακοινώνει την Τρίτη (3/3), την ΑΔΕΔΥ ότι η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο θα είναι ιδιαίτερα σφικτή. Το μεσημέρι συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Κυριακής, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να κλείσουν τα ραντεβού του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες έλαβε προσωπικά το μήνυμα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλει η Αθήνα είναι ανεπαρκέστατο - και φυσικά δεν αποτελεί εγγύηση για να λάβει η Ελλάδα βοήθεια στην περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού.

Κατά τις επαφές που είχε ο κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αυτό που προέκυψε είναι πως οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αμφισβητούν το πραγματικό ύψος των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας και ιδίως του ρυθμού ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,1%, ενώ οι Βρυξέλλες τον υπολογίζουν σε 0,2%, κάτι που προσδιορίζει έμμεσα και τις δυνατότητες μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% έως το 2010. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα περάσει από το μικροσκόπιο των Βρυξελλών στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας (10 Μαρτίου) και τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα που θα ζητηθούν θα «κλειδώσουν» στις 4-5 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...