Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Χρήστος Χρυσόπουλος "Η λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον"


Το 1994 κυκλοφόρησε ένας τόμος με τα ποιήματα μιας μάλλον αποσιωπημένης ποιήτριας που λεγόταν Λώρα Τζάκσον. Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο συγγραφέας Ρόμπερτ Νάυ έγραψε: “Όταν καταλήξουμε στην οριστική ιστορία της Αγγλικής ποίησης του εικοστού αιώνα, τα ποιήματα της Λώρας Τζάκσον -μαζί με την ιστορία που τα συνοδεύει- θα αποδειχτούν πολυτιμότερα από οτιδήποτε άλλο”. Όταν γράφτηκαν αυτά τα λόγια, η Λώρα είχε πεθάνει ήδη από το 1991 σε ηλικία ενενήντα ετών. Την μέρα του θανάτου της, οι Τάιμς του Λονδίνου δημοσίευσαν το παρακάτω σημείωμα: “Η Λώρα Ράιντινγκ Τζάκσον ήταν μια τραγική φιγούρα, και από τις πιο προικισμένες γυναίκες αυτού του αιώνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λογοτεχνική κριτική και η ιστορία θα πρέπει να αναμετρηθούν με το μοναδικό της επίτευγμα». Η Λώρα έφυγε σιωπηλά, αφήνοντας πίσω της μια πολύτιμη παρακαταθήκη, γνωστή σε λίγους εκλεκτούς. Ο Τζων Άσμπερυ έλεγε εμφατικά ότι το βιβλίο της Πρόοδος των ιστοριών είναι “ένα από τα σπουδαιότερα έργα πεζογραφίας του εικοστού αιώνα”. Κι όμως, το έργο της Λώρας παρέμεινε σχεδόν απόκρυφο. Διατηρώντας ανέπαφο τον μυητικό χαρακτήρα που έχουν τα έργα της υψηλής λογοτεχνίας.

Η ζωή της Λώρας ήταν μια σειρά από ρήξεις που κομμάτιασαν βάναυσα τη βιογραφίας της, θαρρείς, με απανωτές μαχαιριές. Έφυγε από τη Νέα Υόρκη για να ζήσει στην Ευρώπη. Δημιούργησε έναν μακροχρόνιο, παράνομο, ερωτικό δεσμό με τον Άγγλο ποιητή Ρόμπερτ Γκρέηβς, όμως η σχέση τους έληξε δραματικά με μια σκανδαλώδη, διπλή απόπειρα αυτοκτονίας στο Λονδίνο του μεσοπολέμου.

Η επόμενη μαχαιριά ήρθε καταμεσίς του πολέμου. Το 1941, η Λώρα Τζάκσον απαρνήθηκε την τέχνη της. Δημοσίευσε την πιο διάσημη αποκήρυξη στη ιστορία της ποίησης, και αποσύρθηκε στη σιωπή για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Βρήκε καταφύγιο σε ένα ράντσο της Φλόριντα και για το υπόλοιπο της ζωής της αφιερώθηκε μαζί με τον σύζυγό της Σκάλυερ Τζάκσον σε ένα ογκώδες φιλοσοφικό δοκίμιο για την ποίηση.

Η Λώρα ζούσε κάθε στιγμή με μια διαφορετική εκδοχή του εαυτού της. Λες και φοβόταν να αντικρίσει το οριστικό πρόσωπο της ύπαρξής της. Κάθε στιγμή, η Λώρα Τζάκσον γινόταν μια «άλλη» Λώρα. Αυτή είναι μια από τις ιστορίες της. Ή ίσως η ιστορία της πιο βαθιάς μαχαιριάς.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Άλλα βιβλία του είναι: Το γλωσσικό κουτί [Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006], Φανταστικό μουσείο [Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005], Σουνυάτα [Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004], Περίκλειστος Κόσμος [Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003], Encounters [Listasafn, Reykjavik, 2003], The Black Dress [RCIPP, N.J., 2002], Ο μανικιουρίστας [2000], Οι συνταγές του Ναπολέοντα Δελάστου [1997], Ο βομβιστής του Παρθενώνα [1996].

Κατηγορία: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος: 2008

Η ιστοσελίδα του είναι: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...