Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Παίκτης σε τηλεπαιχνίδι υπερυπολογιστής της ΙΒΜ


Υπερυπολογιστής της ΙΒΜ θα συμμετέχει σε δημοφιλή διαγωνισμό γνώσεων.

Για ένα «νέο γύρο» εναντίον της ανθρώπινης νοημοσύνης ετοιμάζεται η ΙΒΜ.

Η εταιρεία που δημιούργησε τον Deep Blue, που υπερίσχυσε έναντι του grand master του σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ, το 1997, ετοιμάζεται για να απαντήσει σε μια ακόμη πρόκληση: το δημοφιλές παιχνίδι-κουίζ «Jeopardy» ("Κίνδυνος"). Το όπλο της: ο «Γουάτσον», ένα σύστημα βασισμένο σε «φυσική» (σύμφωνη με τα ανθρώπινα δεδομένα) γλώσσα.

«Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε το Γουάτσον να σκεφτεί και να αλληλεπιδράσει με τα δεδομένα ενός 'ανθρώπινου' περιβάλλοντος» είπε ο Δρ. Ντέηβιντ Φερούτσι της ΙΒΜ. «Θα προσπαθεί να καταλάβει τις ερωτήσεις και τις προθέσεις των χρηστών του, να τις αναλύσει σε στοιχειώδες επίπεδο και να δώσει ακριβή απάντηση-προϊόν αυτής της διαδικασίας» συμπλήρωσε.

Ο Γουάτσον είναι καρπός διετούς έρευνας. Το συγκεκριμένο όνομα του αποδόθηκε ως φόρος τιμής στον Τόμας Τζ. Γουάτσον, ιδρυτή της ΙΒΜ.

Ο Deep Blue του 1997 είχε τη δυνατότητα υπολογισμού 200 εκατομμυρίων κινήσεων σκακιού ανά δευτερόλεπτο. Αν και ο αριθμός φαντάζει (και είναι) εντυπωσιακός, δεν παύει να αποτελεί ένα σύστημα του οποίου ο σκοπός ήταν η επίλυση προβλημάτων εντός ενός «κλειστού» συστήματος, όπως είναι το σκάκι.

Οι συνθήκες είναι διαφορετικές αυτή τη φορά, καθώς το «Jeopardy», εκτός των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, προϋποθέτει ικανότητες ανάλυσης υπονοουμένων, ειρωνείας, αινιγμάτων και γενικότερα ενός ιδιαίτερου ψηφιδωτού που πρέπει να ληφθεί υπόψη για να αποκαλυφθεί η σωστή απάντηση.

«Προϋποθέτει κριτική σκέψη. Χρειάζεται πολλά περισσότερα από απλές γνώσεις για να κερδίσεις» είπε ο Χάρι Φρίντμαν, ένας από τους παραγωγούς του «Jeopardy».

Παράλληλα με το Γουάτσον θα αγωνίζονται άνθρωποι παίκτες. Οι εκπρόσωποι της ΙΒΜ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετέχει και ο Κεν Τζένινγκς, ένας από τους «γκουρού» του παιχνιδιού, καθώς έχει αναδειχθεί νικητής 74 φορές, κερδίζοντας 2,52 εκατομμύρια δολάρια.

«Ο Κεν είναι ο καλύτερος, κανείς δεν μπορεί να τον φτάσει. Θα είναι η καλύτερη δοκιμή για το Γουάτσον» είπε ο Δρ. Φερούτσι.

Σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες του συστήματος, ο Τζων Κέλι, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος της ΙΒΜ, είπε πως ο Γουάτσον μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες, καθώς αλλάζει τα πάντα, μια και θα μπορεί να δουλέψει σύμφωνα με τα «ανθρώπινα» δεδομένα: «φέρνει την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές σε νέο επίπεδο. Το σύστημα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους εφαρμογή, περιορίζοντας δραστικά το χρόνο που απαιτείται για να βρεθούν απαντήσεις σε πολύ δύσκολα ερωτήματα».

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...