Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Παθιασμένο φιλί

Ποιο είναι το μυστικό ενός παθιασμένου φιλιού; Η χημεία – στην κυριολεξία – λένε Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή απελευθερώνεται ένα πολύπλοκο ορμονικό-χημικό «κύμα» στον εγκέφαλο που κάνει τον/την σύντροφο να νιώθει έξαψη, ευτυχία ή χαλάρωση.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το φίλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και προκαλεί ορμονικές αλλαγές και πράγματα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι συνέβαιναν», δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας Γουέντι Χιλ, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Λαφαγιέτ στην Πενσιλβάνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η κυρία Χιλ ήθελε να διαπιστώσει τι συμβαίνει όταν φιλιούνται δύο άνθρωποι, που να προκαλεί τέτοια δυνατή συναισθηματική αντίδραση απλώς με την επαφή των χειλιών. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις του φιλιού στα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης, σε ζευγάρια πριν και μετά το άγγιγμα των χεριών τους, καθώς επίσης πριν και μετά το φίλημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) έπεφτε και στα δύο φύλα μετά την επαφή των χεριών και το φίλημα – ως αναμενόταν -, ενώ η ωκυτοκίνη (ορμόνη των συναισθηματικών δεσμών) αυξανόταν στους άνδρες και έπεφτε στις γυναίκες, κάτι που αποτελεί απρόσμενο εύρημα.

Αίνιγμα παραμένει ωστόσο πως το φιλί προκαλεί τόσο σημαντικές ορμονικές αλλαγές. Φυσικά, οι ψυχολογικοί παράγοντες διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποπτεύονται ότι το σάλιο περιέχει φερομόνες, χημικούς «αγγελιαφόρους» που υπάρχουν και σε άλλα θηλαστικά.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Σούζαν Χιούζ του κολεγίου Ολμπράιτ της Πενσιλβάνια, η οποία έχει κάνει έρευνα που δείχνει τη σημασία του πρώτου φιλιού για τη συνέχεια μιας σχέσης, υποστηρίζει ότι το φιλί είναι σημαντικό από βιολογική-εξελικτική σκοπιά, επειδή το χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να ξεχωρίζουν τους δυνητικούς εραστές και συζύγους. «Οι γυναίκες δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην αναπνοή και τα δόντια ενός άνδρα, γιατί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι φροντίζει για την υγιεινή του, πράγμα που νοιάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες».

Πέραν της χημικής και σεξουαλικής συγκίνησης, το φιλί έχει και μια ακόμη ωφέλεια. Σύμφωνα με την καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι, Έλεν Φίσερ, πιστεύει ότι το φιλί βελτιώνει το σύνολο της υγείας κάποιου. «Αν μοιράζεσαι τα μικρόβιά σου με κάποιον άλλο, τονώνεις το εσωτερικό ανοσοποιητικό σου σύστημα» λέει.
Πηγή: typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...