Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές αποτυχίες της δεκαετίας


Αν μιλούσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους θα τα χαρακτηρίζαμε… “παλτά”. Προϊόντα στα οποία οι δημιουργοί τους επένδυσαν πολλά: χρήμα, κόπο και ελπίδες για το μπαμ στην βιομηχανία της τεχνολογίας. Προϊόντα που διαφημίστηκαν αρκετά, που απευθύνονταν σε ένα μεγάλο εύρος καταναλωτών και κατασκευάστηκαν από μεγάλες εταιρίες ή ακόμα κι από start ups. Το περιοδικό Time παρουσιάζει την λίστα με τις δέκα τεχνολογικές αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας, λαμβάνοντας υπόψην και επιχειρηματικά κριτήρια.

* Microsoft Vista
* Gateway
* HD DVD
* Vonage
* YouTube
* Sirius XM
* Microsoft Zune
* Palm
* Iridium
* Segway

Δεν προκαλεί και μεγάλη εντύπωση ότι σ’ αυτή την λίστα περιλαμβάνονται τα Window s Vista, αν και η Microsoft είχε μεγάλες προσδοκίες για το λειτουργικό της, εκείνο δεν ανταποκρίθηκε σ’ αυτές. Μεγάλο μέρος των χρηστών προτιμούν ακόμα και σήμερα να χρησιμοποιούν τα Windows XP, ενώ αποκλείεται να μην έχετε ακούσει το παρατσούκλι… sVista που κυκλοφορεί για το προτελευταίο λειτουργικό της εταιρίας.

Το HD DVD ήταν ο μεγάλος ηττημένος της μάχης των high definition DVDs. Αν και η Toshiba επένδυσε πολλά σ’ αυτό και βγήκε πρώτο στην αγορά, οι απώλειες από την υποστήριξη του format έφτασαν για την εταιρία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, πριν το εγκαταλείψει πριν ένα χρόνο. Μεγάλος νικητής το Blu-ray της Sony, η οποία είχε μεγάλο όπλο τις συμφωνίες με εταιρίες παραγωγής του Hollywood για κυκλοφορία ταινιών με το δικό της format.

Τέλος το YouTube. Ίσως να αποτελεί έκπληξη το ότι βρίσκεται σ’ αυτή την λίστα. Εκατομμύρια χρήστες, ένας τεράστιος αριθμός video, με το περιεχόμενο του να εμπλουτίζεται καθημερινά και με ταχύτατους ρυθμούς. Γιατί θεωρείται αποτυχία; Γιατί ποτέ δεν κατάφερε να αποσβέσει τα χρήματα που επένδυσαν σ’ αυτό οι δημιουργοί του. Η διάσημη ιστοσελίδα έχει πραγματικά μια μεγάλη δυναμική, άλλα αυτή ακόμα δεν κατάφεραν να την εκμεταλλευθούν ώστε να έχουν κέρδος.
Πηγή: andronianoi, αναδημοσίευση από περιοδικό Time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...