Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Τη νύχτα που ο Πεσόα συνάντησε τον Καβάφη


Στο όριο ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία κινείται το πολυβραβευμένο «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη»

Τον Οκτώβριο του 1929, ένας νεαρός Ελληνας, γεννημένος στην Αμερική, επιβιβάζεται στην Πάτρα στο υπερωκεάνιο «Σατούρνια», αφού έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Ταξιδεύοντας για τη Νέα Υόρκη, ο Βασίλης Καπόπουλος θα γίνει εν αγνοία του μάρτυρας της τυχαίας συνεύρεσης δύο ποιητών: του Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Καβάφη και του Πορτογάλου Φερνάντο Πεσόα.

Χρόνια μετά, το όνομά του βρίσκεται στα συγγράμματα των δύο, ενώ κάθε λεπτομέρεια εκείνης της νύχτας, πάνω στο «Σατούρνια», κρύβεται σε μια επετηρίδα που φυλάσσεται μαζί με άλλα προσωπικά αντικείμενα του μακαρίτη Καπόπουλου στο χωριό του στην Αρκαδία...

Χρησιμοποιώντας το εύρημα της συνάντησης δύο δημιουργών με κοινές συνιστώσες στο έργο τους, ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος ανάγει την τέχνη του μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ σε μια μικρή σπουδή πάνω στη μυθοπλασία της ποίησης. Από ένα ξεπεσμένο λιμάνι της Μεσογείου, την Αλεξάνδρεια, σε ένα άλλο της Ιβηρικής Χερσονήσου, επίσης κάποτε ισχυρό, τη Λισαβόνα, τα όρια ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα θολώνουν σε μια δημιουργική αντιπαραβολή της ζωής και των στίχων των ποιητών.

Αρχικά η εκτός κάδρου αφήγηση που αιτιολογεί την ευρύτητα της έρευνας και λειτουργεί ως ξεναγός στα σημεία δράσης του σήμερα, κατόπιν οι δραματοποιημένες σκηνές, τα πλάνα αρχείου και τέλος το πέρασμα στο παρελθόν, στον περιβάλλοντα χώρο και τη σκέψη των ποιητών, στοιχειοθετούν ένα ταξιδιάρικο οδοιπορικό στους διφορούμενους καθρέφτες της τέχνης.

Ένα ταξίδι που ηθελημένα ξεφεύγει από τις τυπικές παραμέτρους μιας βιογραφίας για να υιοθετήσει τον μυθολογικό χαρακτήρα των ηρώων του.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...