Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Κωνσταντίνος Τζούμας: Τα καλύτερά μας χρόνια

Για να είμαστε ακριβείς, πρόκειται για τα «καλύτερα χρόνια» του γνωστού ηθοποιού. Όπου, ο ιδανικός αυτοεξόριστος του Μανχάταν περιγράφει με απαράμιλλο στυλ το αμερικάνικο όνειρο έτσι όπως το έζησε από το 1972 ως το 1975.

Πριν μπούμε στην ουσία του χρονικού, ας ξεκαθαρίσουμε τα αυτονόητα. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας δεν παρίσταται στη λογοτεχνία με πρόθεση να κάνει καριέρα κι ας έχει ατόφιο το χάρισμα. Αυτή η ανεμελιά, συν το γεγονός ότι παραμένει φανατικά ακατάτακτος στη ζωή και την τέχνη, τού παρέχει ίσως την πολυτέλεια να γράψει ελεύθερα και χωρίς την παραμικρή ιδεολογική δουλεία για μια εποχή που μας πονάει.

Βρισκόμαστε στα τελειώματα της δικτατορίας και στις αρχές της μεταπολίτευσης αλλά ο χορευτής της αείμνηστης Ζουζούς Νικολούδη δεν είναι ούτε Χρόνης Μίσσιος ούτε Περικλής Κοροβέσης. Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε καν χορευτής αφού με περίσσεια ευκολία θα την κοπανήσει από τα ζόρικα του χορού για της ζωής τα ωραία. Αυτό όμως θα συμβεί πολύ αργότερα, αφού προηγουμένως βρεθεί ξέμπαρκος στη Νέα Υόρκη με τριάμισι δολάρια στην τσέπη, χωρίς ούτε καν να γνωρίζει τη γλώσσα. Η αμερικανική περιοδεία της «Γηραιάς κυρίας» έχει ήδη τελειώσει, αλλά για τον ανήσυχο μαθητή της η παράσταση αρχίζει μόλις τώρα. Το παρκέ είναι λουστρίνι, οι μπάρες γερές και ο καθρέφτης κάτι παραπάνω από φιλικός.

Όταν μάλιστα ο χρήστης είναι νέος, γυμνασμένος και εστέτ, ε, τότε μπορεί άνετα να γίνει a part of it, όπως λέει και ο Σινάτρα. Δεν έχει σημασία που στις πεντακόσιες τόσες σελίδες δεν εμφανίζεται ούτε μια φορά ο ίδιος ο Φράνκι. Το name dropping που ακολουθεί μόνον φθόνο μπορεί να προκαλέσει: Γούντι Άλεν, Σίμπιλ Σέπαρντ, Λορίν Χάτον, Τρούμαν Καπότε, Μικ Τζάγκερ στο διπλανό τραπέζι. Συναπαντήματα με τον Γουόρχολ και τον Άλις Κούπερ στα ροκ εν ρολ στέκια. Θεατρικές παραστάσεις και η Φέι Νταναγουέι στο μπροστινό κάθισμα. Βόλτα στους οχτώ δρόμους και η Πάτι Σμιθ με την κιθάρα της στο παγκάκι της γωνίας. Η Άννα Καρίνα και η Μπιάνκα Τζάγκερ πελάτισσες στην μπουτίκ που εργάζεται part time. Γνωριμία με τον Μάικλ Γιορκ στα Βloomingdale΄s και κοζερί με την Τζάκυ Ωνάση στο όρθιο: «Γνωρίζεστε με τον Άρης; Μη μου πεις πως πίνεις τον καφέ σου στο Κολωνάκι;». Μέσα σ΄ όλα και βεγγέρες στο νεοϋορκέζικο διαμέρισμα του Μάνου Χατζιδάκι, χαιρετούρες με τη Χριστίνα Ωνάση στο Ρlaza, ωπ, να κι ο Μινωτής που ψάχνει στα πέριξ για πουτάνες ενώ ο Σκούρτης παραγγέλνει ψωμί σε εστιατόριο της Τσαϊνατάουν. Δυστυχώς συμβαίνουν κι αυτά...
Πηγή: Τα Νέα

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τζούμας
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες: 595

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...