Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Άγνωστος πληθυσμός ουραγκοτάγκων κρυβόταν στη ζούγκλα της Βόρνεο


Ένας άγνωστος μέχρι σήμερα πληθυσμός με «εκατοντάδες ή και χιλιάδες» απειλούμενους ουραγκοτάγκους ανακαλύφθηκε απομονωμένος στην ινδονησιακή πλευρά της Βόρνεο, ανακοίνωσαν ερευνητές περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Συνολικά 219 «φωλιές» -κρεμαστές πλατφόρμες ύπνου κατασκευασμένες από κλαδιά- βρέθηκαν μέσα στη ζούγκλα που εκτείνεται ανάμεσα στους ασβεστολιθικούς βράχους στα ανατολικά του νησιού, δήλωσε ο Έρικ Μέιγιαρντ, οικολόγος της αμερικανικής Nature Conservancy.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσοι» διευκρίνισε, εκτίμησε όμως ότι είναι «αρκετοί εκατοντάδες τουλάχιστον, ή ακόμα και 1.000 ή 2.000». Ανέφερε ακόμα ότι η αποστολή συνάντησε μια τριμελή οικογένεια ουραγκοτάγκων, οι οποίοι μάλιστα εκνευρίστηκαν από την ανθρώπινη παρουσία.

Περίπου 50 με 60 χιλιάδες από αυτά τα σπάνια πρωτεύοντα εκτιμάται ότι απομένουν στη φύση, με το 90% να ζει στην Ινδονησία και το υπόλοιπο ποσοστό στη γειτονική Μαλαισία.

Ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν αποκλείται να κατέφυγε σε αυτή περιοχή του Ανατολικού Κουτάι και του Μπεράου, έκτασης 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν τεράστιες δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν τα γειτονικά δάση στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Τις φωτιές είχαν βάλει τότε αγρότες και γαιοκτήμονες της περιοχής, προκειμένου να απελευθερώσουν χώρο για νέες φυτείες φοινικόδεντρων -η Ινδονησία και η Μαλαισία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φοινικέλαιου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα και καλλυντικά.

Τα τελευταία χρόνια, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ζήτηση σε φοινικέλαιο αυξάνεται λόγω της χρήσης του ως βιοκαυσίμου, μια πρακτική που οδηγεί σε περαιτέρω αποψίλωσης της πολύτιμης ζούγκλας και τη μετατροπή της σε φυτεία.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...