Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Οι Τούρκοι λένε όχι στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Όχι στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης λένε οι Τούρκοι. "Δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σαίντ Γιαζιτζίογλου, τόνισε πως "δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Τουρκία ιδιωτική θρησκευτική σχολή, αφού αυτό είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα". Αυτό δήλωσε ο Γιαζιτζίογλου, ο οποίος είναι και αρμόδιος για θέματα Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

"Η Τουρκάι είναι κράτος δικαίου. Αυτά που κάνουμε πρέπει να είναι σύμφωνα προς το δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια. Τελικά θα βρεθεί μια λύση", επισήμανε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές Ομπάμα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής απάντησε : "Αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό στις αντιλήψεις. Με το να το πει, όμως, εκείνος (ο Ομπάμα) δεν αλλάζει κάτι. Σε τελική ανάλυση το πρόβλημα είναι δικό μας". Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Μιλιέτ: "το πρώτο no στον Ομπάμα".

Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε λέγοντας πως "δεν γίνεται αποδεκτή η λύση περί λειτουργίας της σχολής στο πλαίσιο του Ιερατικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κων/πολης. Κάποια ειδική λύση πέραν αυτής, ωστόσο, θα προκαλούσε πρόβλημα".

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, "απαιτείται και η βοήθεια του Πατριαρχείου για να βρεθεί λύση. Στην ίδια εφημερίδα επισημαίνεται πως η τουρκική πλευρά είπε στον Ομπάμα πως έχει πρόταση "αλλά το Πατριαρχείο δεν μας στηρίζει όσο πρέπει". Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη πως στην παρατήρηση του Αμερικανού προέδρου για ελευθερίες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, η Άγκυρα έκανε λόγο για "βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σχετικά με την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη".

Η Χουριέτ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως μία από τις λύσεις που θα μπορούσε να δοθεί είναι η εξής: "η Σχολή να έχει ειδικό καθεστώς, να ελέγχεται από το υπουργείο Παιδείας και να διοικείται από το βακούφι του Αγίου Γεωργίου".

Οι τουρκικές αρχές δεν αναγνωρίζουν καθεστώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο ναός είναι επισήμως βακούφι.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...