Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Αka-Αki, το Facebook για το κινητό τηλέφωνο


Χιλιάδες νέους μαγνητίζει νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης
Ο Τόμας βρίσκεται στο αγαπημένο του μπαρ στο Βερολίνο. Στην οθόνη του κινητού του εμφανίζεται η κεντρική σελίδα του Αka-Αki, της νέας υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει σε ένα μέλος να εντοπίσει ποια άλλα μέλη βρίσκονται στην ίδια περιοχή και να επικοινωνήσει μαζί τους σε πραγματικό χρόνο.

O 32χρονος ζωγράφος διαπιστώνει ότι εκατοντάδες Βερολινέζοι είναι συνδεδεμένοι εκείνη τη στιγμή με το δίκτυο. Το όνομά τους και η φωτογραφία τους εμφανίζονται στην οθόνη του αυτόματα. Με μια κίνηση, μπορεί να δει το προφίλ τους, εάν μένουν ή εργάζονται στην περιοχή, να μάθει τις συνήθειές τους και τα γούστα τους. Η υπηρεσία ενημερώνει τον Τόμας ότι τρεις χρήστες βρίσκονται πολύ κοντά του. Ένας από αυτούς είναι η Ζίνα, μια όμορφη μελαχρινή. Χωρίς να διστάσει, εκείνος της στέλνει ένα μήνυμα. Η Ζίνα απαντά ότι κατοικεί απέναντι από το μπαρ και ότι δεν έχει χρόνο για ένα ποτήρι μπίρα καθώς διαβάζει για ένα μάθημα. «Κανένα πρόβλημα», λέει ο Τόμας, «μπορώ να την ξαναβρώ πολύ εύκολα». Το Αka-Αki έχει αποθηκεύσει τον διάλογο των δύο νέων και αν ξανασυναντηθούν- σε μια μέρα ή σε έναν χρόνο- θα εμφανιστεί αυτόματα στο κινητό τους ένα μήνυμα.

Σε πραγματικό χρόνο
Ο Τόμας και πολλές χιλιάδες ακόμη στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία έχουν υιοθετήσει το Αka-Αki ως κύριο τρόπο επικοινωνίας. Όταν δυο μέλη γίνουν «φίλοι» μαθαίνουν σε πραγματικό χρόνο ο ένας για τις κινήσεις του άλλου. Ένα μήνυμα ενημερώνει για τους «κοινούς φίλους» διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζονται. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από πέντε φοιτητές του τμήματος διαφήμισης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Σήμερα, η εταιρεία Αka-Αki έχει δεκαεπτά άτομα προσωπικό, ενώ μια συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία τηλεφωνίας Ε-plus εξασφάλισε ότι η υπηρεσία θα παραμείνει δωρεάν.

Ηλεκτρονικό φλερτ
Χάρη στο Αka-Αki η 27χρονη Άννα βρήκε κοινούς φίλους με τρία αγόρια που βρέθηκαν στο ίδιο πάρτι με εκείνη και ανταλλάσσοντας μηνύματα μαζί τους βρήκε παρέα για την υπόλοιπη βραδιά. Για τη Μόνα, μια 25χρονη κοπέλα που σπουδάζει Νομική, καθώς και άλλα ντροπαλά κορίτσια, το Αka-Αki θα αλλάξει τη ζωή τους. Ένα βράδυ βρέθηκε στο ίδιο τρένο με ένα αγόρι που της άρεσε. Ενδιαφέρον έδειξε κι εκείνος, κανένας όμως δεν έκανε το αποφασιστικό βήμα για να μιλήσει και χάθηκαν. «Αν ήταν γραμμένος στην υπηρεσία θα μπορούσα να δω το προφίλ του με την ησυχία μου στο σπίτι και να του στείλω ένα μήνυμα», λέει. Η αναλογία σήμερα είναι 30 αγόρια και 70 κορίτσια. Η 24χρονη Κλάρα λαμβάνει 20 με 30 μηνύματα την ημέρα. «Τα διαβάζω όλα και απαντώ σε όσα είναι αστεία ή έξυπνα. Όταν με ενδιαφέρει ένα αγόρι ξέρω ότι μπορώ να τον ξαναβρώ όποτε θέλω χωρίς άγχος. Το Αka-Αki σου δίνει αυτήν την ελευθερία».


Μία νέα αντίληψη της ιδιωτικότητας

ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ της η Κλάρα έχει γράψει τη φράση «αντίο ιδιωτική ζωή». Γιατί πολλοί άνθρωποι σήμερα επιτρέπουν σε εντελώς άγνωστους να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά τους στοιχεία; «Εγώ επιλέγω τι θα βάλω στο προφίλ μου κι επομένως τι θα ξέρουν οι άλλοι για μένα», απαντά. «Μπορώ να απαντήσω ή να μην απαντήσω σε ένα μήνυμα, να συναντήσω κάποιον ή να μην τον συναντήσω. Κι αν θέλω να μη με δει κανένας δεν ενεργοποιώ την υπηρεσία», αναφέρει. Όσο για το «τεχνολογικό φλερτ», θεωρεί ότι είναι πιο προσβλητικό να της κολλάει κάποιος που δεν ξέρει απολύτως τίποτε για εκείνη. Πρόκειται ασφαλώς για μια νέα αντίληψη της ιδιωτικότητας. Αλλά όπως λέει ο Μάικλ Άρινγκτον, ένας από τους μπλόγκερ με τη μεγαλύτερη επιρροή σε θέματα τεχνολογίας, «οι μέρες που οι άνθρωποι δεν ήθελαν να εκθέτουν τα προσωπικά τους δεδομένα ανήκει πλέον στο παρελθόν».
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...