Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Δηλώσεις Μπαμπινιώτη για την Παιδεία


Μια γεύση των προθέσεών του ενόψει της έναρξης του εθνικού διαλόγου για την παιδεία έδωσε το Σάββατο (7/3) σε εκδήλωση του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, επικεφαλής του αναβαθισμένου Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ).

«Εμένα προσωπικά με βολεύει η θέση του κ. Σπηλιωτόπουλου για tabula rasa» δήλωσε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγώντας ότι δεν θα επιθυμούσε να του δοθεί μια έτοιμη κατεύθυνση και σε ορισμένο χρονικό διάστημα να του ζητούνταν να παραδώσει μια πρόταση.

Ο κ. Μπαμπινιώτης απαρίθμησε τα κακώς κείμενα της Παιδείας, όπως η υπερδιόγκωση του φοιτητικού πληθυσμού, η «αντικατάσταση» του σχολείου από το φροντιστήριο, η «καχυποψία» της κοινωνίας απέναντι στον εκπαιδευτικό, η αποστήθιση και η απουσία δυνατότητας να συμμετέχουν τα πανεπιστήμια στην επιλογή των φοιτητών τους, χαρακτηρίζοντάς τα ως παραδείγματα «στρέβλωσης».

Σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε την «απελευθέρωση» του Λυκείου από τις εξετάσεις, «τουλάχιστον σε κάποιες τάξεις, ώστε να είναι αυτόνομο και όχι προπαρασκευαστικό», την «αναβάθμισή» του και την «αναμόρφωσή» του με αλλαγή του ρόλου του διδάσκοντος.

Παράλληλα, πρότεινε την εισαγωγή «μορφωτικών στόχων», ώστε να μην είναι οι εκπαιδευτικοί «δέσμιοι» της διδακτέας ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων, ενώ ανέφερε ότι ζητούμενο είναι επίσης η επιδίωξη της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια, αλλά με κλίμακα και αίσθηση της πραγματικότητας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε σχετικά με το σύστημα επιλογής στα πανεπιστήμια ότι όσο υπάρχουν εξετάσεις είναι ανάγκη να υπάρξει ένας «εθνικός εξεταστικός φορέας», ενώ πρότεινε οι εξετάσεις να βασίζονται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και να έχει τη δυνατότητα ο μαθητής να δίνει τις εξετάσεις τέσσερις φορές το χρόνο, κάθε τρεις μήνες, έως ότου να πετύχει τη βαθμολογία που θέλει. «Πρέπει να αποεθνικοποιηθούν οι εξετάσεις ως γεγονός και να γίνουν προσωπική υπόθεση του μαθητή» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...