Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η στέρηση υγρών επηρεάζει τον οργανισμό

Σχεδόν απίστευτο, αλλά 100% αληθινό: ακόμη και η ελάχιστη στέρηση υγρών από τον οργανισμό επηρεάζει, όχι μόνο τις βιολογικές, αλλά και τις νοητικές μας λειτουργίες, με συχνά επικίνδυνες συνέπειες!

Το νερό είναι το πιο απαραίτητο συστατικό για τον άνθρωπο: βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην πέψη, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και σε πολλές ακόμη από τις ζωτικές λειτουργίες του. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο από 3 μέρες και, καθώς αποτελεί το 50-60% του οργανισμού μας, πρέπει να αναπληρώνεται διαρκώς και να μην το αφήνουμε να «χάνεται», μέσα από τον ιδρώτα, την αναπνοή, τη λειτουργία των νεφρών κλπ.

Αν, όμως, αυτά είναι τα «κακά» νέα, υπάρχουν και τα καλά! Κι αυτό γιατί οι ειδικοί συμφωνούν πλέον ότι, η ζωτικής σημασίας ενυδάτωση του οργανισμού μας, δεν προέρχεται μόνο από το νερό! Κι ενώ, οι απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τις κλιματικές συνθήκες και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και γι’ αυτό δεν είναι εφικτό να καθοριστούν γενικές συστάσεις για την ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώνουμε, το βέβαιο είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, επαρκή ενυδάτωση μάς παρέχουν όλα τα τρόφιμα και ροφήματα!

Όλα αυτά είναι γνωστά! Αυτό, όμως, που λίγοι από εμάς γνωρίζουμε είναι ότι, ακόμη και μία πολύ μικρή –μόλις 2%!- απώλεια υγρών, όταν δηλαδή αρχίσουμε να νιώθουμε το αίσθημα της δίψας, σημαίνει ότι ο οργανισμός μας βρίσκεται ήδη σε κατάσταση μέτριας αφυδάτωσης, η οποία μας επηρεάζει τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά!

Η σχέση μεταξύ αφυδάτωσης και αυτού που οι ειδικοί αποκαλούν «συμπεριφορική επίδοση» αποτελεί ένα νέο πεδίο έρευνας, στο οποίο επικεντρώνεται σήμερα η επιστήμη, εξάγοντας... σημαντικά συμπεράσματα!

Ένα από αυτά, το οποίο υποστηρίζεται από σύγχρονες έρευνες, είναι ότι, έστω και η ελάχιστη μείωση των επιπέδων νερού στον οργανισμό προκαλεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και κούραση ενώ, παράλληλα, επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης, εγρήγορσης και αντίδρασης, την αριθμητική ικανότητα, τη μνήμη κλπ.

Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό έχει ποικίλες συνέπειες: εγκυμονεί (εύλογους) κινδύνους όταν οδηγούμε καθώς μειώνονται τα αντανακλαστικά μας, μειώνει την παραγωγικότητά μας όταν εργαζόμαστε ή μελετάμε, απειλεί γενικότερα την ασφάλειά μας και δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στο ηθικό μας!


Στα τελευταία, εκτός από το πόσιμο νερό, περιλαμβάνονται και όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά που, ανάλογα με το είδος τους, περιέχουν 85 - 99% νερό. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα καφεϊνούχα ροφήματα, εκτός από την απαραίτητη ενυδάτωση, ενισχύουν μέσω της καφεΐνης και το επίπεδο εγρήγορσης του οργανισμού, βελτιώνοντας έτσι τις νοητικές του λειτουργίες, όπως κατά την εργασία αλλά και την οδήγηση!

Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόρη Ρίσβα, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...