Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

"Βροχή" διαττόντων αστέρων απόψε το βράδυ


Την Τετάρτη (22/04) κορυφώνεται στο νυχτερινό ουρανό ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα, η βροχή των Λυρίδων. Πρόκειται για ένα σμήνος από μικρούς διάττοντες αστέρες, που εφορμώντας από τον αστερισμό της Λύρας και προερχόμενοι από τη "σύζευξη" της σελήνης με την Αφροδίτη, θα γεμίσουν τον ουρανό, προσφέροντας ένα θέαμα, που οι ειδικοί μας προτρέπουν να παρακολουθήσουμε με γυμνό μάτι. Το φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα.

Όλα αυτά θα συμβούν την ίδια στιγμή που η σελήνη θα συνοδεύεται από την Αφροδίτη σε ένα μαγικό ουρανό. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι και τόσο συχνό. Το φεγγάρι δεν έχει γεμίσει ακόμα, ενώ η Αφροδίτη είναι ο πιο λαμπερός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και ο πιο κοντινός στη γη.

Καθώς πλησιάζει τη γη σε απόσταση 38 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, η Αφροδίτη λόγω των νεφών θετικού οξέος στην ατμόσφαιρά της, ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται, ρίχνοντας το φως της στη γη.

Την ίδια στιγμή οι Λυρίδες, ξεπηδώντας από τον αστερισμό της Λύρας, που αποτελεί και το ακτινοβόλο σημείο της βροχής, με ταχύτητα 170.000 χιλιομέτρων την ώρα, θα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας πίσω τους μία λαμπερή ουρά.

Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια βάρους περίπου ενός γραμμαρίου, τα οποία αποτελούν μέρος της ουράς του κομήτη Θάτσερ.

Ο μη περιοδικός κομήτης Θάτσερ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό καθηγητή που τον ανακάλυψε το 1861, πέρασε από τη γη τη χρονιά εκείνη, ενώ αναμένεται να ξαναπεράσει το 2276, καθώς η διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο, είναι 415 χρόνια.

Σωματίδια από την ουρά του από το τελευταίο πέρασμα του κομήτη όμως, εξακολουθούν να αιωρούνται στο Διάστημα, τροφοδοτώντας το σμήνος των Λυρίδων.

Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 22 Απριλίου κάθε χρόνου, ενώ Λυρίδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 19 έως 25 Απριλίου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι περίπου 10 μετέωρα την ώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το φως είναι τόσο λαμπερό, ώστε κάποιοι νομίζουν πως κάτι παράξενο συμβαίνει στον ουρανό. "UFO!! Αυτό νόμιζαν ότι είδαν και μας πήραν τηλέφωνο πιστεύοντας πως τους ακολουθεί ιπτάμενος δίσκος", δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα της Τετάρτης (22/04) ο κ. Νίκος Ματσόπουλος, αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

"Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός κυρίου που μας πήρε τηλέφωνο στην Πεντέλη, λέγοντας ότι βρίσκεται στην Αττική Οδό και πως βλέπει από πάνω του ένα έντονο φως να τον ακολουθεί. Του εξηγήσαμε πως δεν επρόκειτο για κάτι παράξενο, αλλά για την Αφροδίτη που είναι τόσο λαμπερή και ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που αξίζει να απολαύσουν όλοι χωρίς να ανησυχούν", τόνισε ο κ. Ματσόπουλος.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...