Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Βράβευση του Καθηγητή Eugene Fama με το πρώτο Διεθνές Bραβείο Ωνάση για τα χρηματοοικονομικά


Το πρώτο διεθνές Βραβείο Ωνάση για τις Χρηματοοικονομικές Σπουδές απονεμήθηκε στον διακεκριμένο καθηγητή Eugene Fama, του Τμήματος Επιχειρηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Ο καθηγητής Fama θεωρείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ο πατέρας των εμπειρικών χρηματοοικονομικών σπουδών και πιστώνεται με την αναγνώριση του μοντέλου της αποτελεσματικής αγοράς, που αποτελεί τη χρηματοοικονομική θεωρία που επηρέασε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τόσο τις ακαδημαϊκές σπουδές όσο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με τo μοντέλο της αποτελεσματικής αγοράς οι χρηματιστηριακές τιμές αντανακλούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.


Το Βραβείο Ωνάση, που συνοδεύεται από το ποσό των 250.000 δολαρίων απονέμεται κάθε δυο χρόνια, αναγνωρίζοντας τη δια βίου συνεισφορά κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητών στους τομείς των ναυτιλιακών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών σπουδών. Με το Βραβείο Ωνάση επιβραβεύονται ακαδημαϊκά επιτεύγματα που δεν είχαν προηγουμένως την ευκαιρία και τη δυνατότητα παγκόσμιας αναγνώρισης. Γι αυτό το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, φιλοδοξεί, το βραβείο που απονέμεται στη μνήμη του Ιδρυτού του να αποκτήσει το ίδιο κύρος με το Βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά.

Η Επιτροπή απονομής του βραβείου αποτελείται από τον καθηγητή Γ. Κωνσταντινίδη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, τον καθηγητή Ch. Goodhart Professor Emeritus, London School of Economics, τον καθηγητή R. Merton του Πανεπιστημίου του Harvard (βραβείο Νόμπελ Οικονομικών 1997), τον καθηγητή M. Scholes του Πανεπιστημίου του Stanford (βραβείο Νόμπελ Οικοινομικών 1997), τον Α. Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και τον καθηγητή Κ. Γραμμένο, Ιδρυτικό Διευθυντή του Κέντρου για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοπιστωτικά του Cass Business School και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση σε δηλώσεις του εκφράζει την ικανοποίηση του που το πρώτο βραβείο Ωνάση απονέμεται σε έναν διακεκριμένο επιστήμονα τον καθηγητή Fama που το μοντέλο του στα χρηματοπιστωτικά αποτελεί πυξίδα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά. Ο καθηγητής Κ. Γραμμένος σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η συμβολή του καθηγητής Fama στο πεδίο των εμπειρικών χρηματοπιστωτικών έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης για τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών και οι θεωρίες του είναι γνωστές ανά τον κόσμο.

Ο καθηγητής Ε. Fama σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «η Επιτροπή Απονομής του Βραβείου Ωνάση αποτελείται από έμπειρα πρόσωπα με βαθιά γνώση της έρευνας στα χρηματοπιστωτικά. Είναι έτσι μια ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι ο πρώτος τιμώμενος. Ευχαριστώ την Επιτροπή που με επέλεξε και ευχαριστώ επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση που είναι χορηγός του Βραβείου. Κατά τη γνώμη μου, τα χρηματοπιστωτικά είναι το πλέον επιτυχές πεδίο των οικονομικών με την έννοια της πρακτικής και επιστημονικής επίδρασής τους και αξίζουν να έχουν ένα ειδικό βραβείο.»

Το Βραβείο Ωνάση θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που θα λάβει χώρα στο Guildhall της πόλης του Λονδίνου στις 27 Απριλίου 2009. Ο καθηγητής Ε. Fama θα δώσει επίσης μια διάλεξη στο Cass Business School την Τρίτη 28 Απριλίου 2009 με θέμα "Evaluating the Cross Section of Estimates for Mutual Funds" (www.cass.city.ac.uk/fama)
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...