Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ίχνη πολιτισμών της Ανατολίας σε έκθεση Τουρκάλας δημιουργού


Τα ίχνη πολιτισμών της Ανατολίας αναζητά και ακολουθεί μέσα από τη δουλειά της η Ασλί Ντεγκέρ Σεζγκίν.

Η Τουρκάλα δημιουργός φιλοτεχνεί έργα μπατίκ, τα θέματα των οποίων είναι εμπνευσμένα από σύμβολα, θησαυρούς, τάφους και ανάγλυφα αρχαίων πολιτισμών της Ανατολίας: των Χετταίων, των Λυδών, των Κάρων, των Φρυγών.

Επίσης, στα έργα, που φιλοτεχνεί με κερί επάνω σε μεταξωτά υφάσματα, δεν παραλείπει να περιλαμβάνει αναφορές και σε άλλους παγκόσμιους πολιτισμούς, αρχαίους και νεότερους.

"Ανέκαθεν θαύμαζα τα ευρήματα αρχαίων πολιτισμών, που συναντούσα στα μουσεία, γι' αυτό και αποφάσισα να παραπέμψω σε αυτά μέσα από τα έργα μου", εξηγεί η ίδια στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

"Η Ιστορία ανήκει σε όλους. Όλοι οι πολιτισμοί του παρελθόντος αποτελούν την παγκόσμια κληρονομιά μας και πρέπει να τους διαφυλάξουμε για να τους παραδώσουμε στις επόμενες γενιές", προσθέτει.

Η Ασλί Ντεγκέρ Σεζγκίν γεννήθηκε στο Εσκί Σεχίρ και σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ. Με τη ζωγραφική ασχολείται από μικρή ηλικία, μαθητεύοντας δίπλα στην επίσης καλλιτέχνιδα μητέρα της.

Η έκθεσή της "Ίχνη, πολιτισμοί της Ανατολίας", την οποία συνδιοργανώνουν η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαΐου.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά έκθεση της δημιουργού στην Ελλάδα. Προηγήθηκαν μία ατομική έκθεση με το ίδιο θέμα και μία ομαδική Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών, στην οποία συμμετείχε.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...