Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Πως περπατούν οι άνθρωποι


Μία ανακάλυψη που ανατρέπει πολλά από όσα γνωρίζουμε σχετικά με την Εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, έγινε στην Κένυα από ομάδα επιστημόνων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ανθρώπινα αποτυπώματα ποδιών που έγιναν πριν 1,5 εκατομμύρια χρόνια, τα οποία δείχνουν ότι ο τότε άνθρωπος περπατούσε με τον ίδιο τρόπο όπως ο σημερινός. Τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας επιστημόνων δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.

Τα αποτυπώματα – μεταξύ αυτών και παιδικών ποδιών- βρέθηκαν σε προσχωσιγενές πέτρωμα (το πέτρωμα που έχει δημιουργηθεί με την έναπόθεση λάσπης) στην βόρεια Κένυα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για αποτυπώματα του είδους Homo Erectus (Όρθιος Άνθρωπος).

Εικάζεται ότι οι άνθρωποι εκείνοι άφησαν τα ίχνη τους καθώς περπατούσαν σε λασπώδη επιφάνεια στις όχθες κάποιου ποταμού. «Ήταν κάπως τρομακτικό, όταν κατά τις ανασκαφές ανακαλύψαμε αυτά τα αποτυπώματα που μοιάζουν τόσο πολύ με κάτι που εμείς οι ίδιοι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε πάνω σε λάσπη» δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters, ο αρχαιολόγος David Braun από το πανεπιστήμιου του Cape Town. «Αυτά τα αποτυπώματα θα μπορούσαν να γίνουν από ανθρώπους στην παραλία σήμερα» πρόσθεσε.

Τα χνάρια αυτά των προϊστορικών προγόνων μας δείχνουν ότι εκείνοι είχαν ένα μεγάλο δάχτυλο παράλληλο με τα υπόλοιπα, σε αντίθεση με τα ανθρωποειδή, στα οποία το μεγάλο δάχτυλο μοιάζει με τον ανθρώπινο αντίχειρα και τους εξυπηρετεί στο να γαντζώνονται στα δέντρα. Τα αποτυπώματα δείχνουν επίσης καμάρες του ποδιού, ίδιους με τους σημερινούς, κοντά δάχτυλα των ποδιών στο ίδιο μέγεθος με τα σημερινά, τυπικά δείγματα όρθιας στάσης.

Από τα ευρήματα οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν το βάρος τους, το εύρος του βήματος τους, τον ρυθμό του βήματος τους και όπως διαπίστωσαν όλα μοιάζουν με αυτά των σημερινών ανθρώπων.

Η επιστήμη γνωρίζει ότι ο Homo Sapiens εμφανίστηκε πριν 200.000 χρόνια, ενώ ο Homo Erectus πριν 1,8 εκατομμύρια χρόνια. Τα νεότερα ευρήματα δείχνουν όμως ότι ήδη ο Homo Erectus περπατούσε όπως ο σημερινός Homo Sapiens, δηλαδή εμείς.

Τα χνάρια που βρέθηκαν στην Κένυα είναι τα δεύτερα παλαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ. Τα παλαιότερα έχουν βρεθεί στην Τανζανία και έγιναν πριν από 3,75 εκατομμύρια χρόνια, από τον «πρωτόγονο» πρόγονο του ανθρώπου τον Αυστραλοπίθηκο. Ο Αυστραλοπίθηκος επίσης περπατούσε με τα δύο πόδια, όμως οι καμάρες των ποδιών του ήταν πιο επίπεδες, ενώ το μεγάλο του δάχτυλο είχε απόκλιση από υπόλοιπα, όπως συμβαίνει στους πιθήκους.

Όσον αφορά το τι γνωρίζουμε για τον Homo Erectus, είχε μικρότερο εγκέφαλο από τον σύγχρονο άνθρωπο αλλά γενικά ίδιες σωματικές αναλογίες – ωστόσο με μακρύτερα πόδια και κοντύτερα χέρια. Υπολείμματα από αυτό το ανθρώπινο είδος έχουν βρεθεί στην Τανζανία, την Αιθιοπία, την Κένυα και τη Νότια Αφρική, αλλά μέχρι στιγμής ποτέ δεν είχαν βρεθεί υπολείμματα από τα πόδια τους, ώστε να γίνει κατανοητό το πώς περπατούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...