Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Ταμπού.. είναι ψυχική ασθένεια;

Φαίνεται πως είναι πιο εύκολο να παραδεχτεί κάποιος πως είναι ομοφυλόφιλος ή αλκοολικός παρά πως πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων που αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Αυτός ο δισταγμός συνδέεται άμεσα με τις διακρίσεις που παρατηρούνται με θύματα τα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια.

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες της έρευνας απάντησαν πως κάποιος που πάσχει από μία ψυχική νόσο επηρεάζεται αρνητικά στη δουλειά του και δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες στο χώρο εργασίας του. «Αυτό δεν είναι έκπληξη καθώς σε ξεχωριστή έρευνα βρέθηκε πως λιγότεροι από το 40% των εργοδοτών είναι αρνητικοί στην πρόσληψη ατόμων με κάποια ψυχική ασθένεια», σχολίασαν οι ερευνητές.

«Αυτά τα νούμερα δείχνουν μία κοινωνία όπου μία ψυχική ασθένεια αποτρέπει τα άτομα από το να αναλάβουν κάποια δουλειά, να έχουν κοινωνικές συναναστροφές και γενικά να διάγουν μία φυσιολογική ζωή, επειδή είναι στιγματισμένοι».

Οι διακρίσεις όμως δεν περιορίζονται στο χώρο εργασίας. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να διακοπεί μια σχέση όταν κάποιος εμφανίσει μία ψυχική ασθένεια, παρά όταν έχει κάποια σωματική αναπηρία. Ειδικά για τους σχιζοφρενείς, το 20% των γυναικών απάντησε πως θα απομακρυνόταν αμέσως από μια σχέση αν ο σύντροφος τους εμφάνιζε αυτή την ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απο που ερχεστε...